Letecké střelby

23.02.2008

Letecké střelby
Letecké střelby (Zdroj: Aeroweb.cz)
V tomto týdnu provedla základna vrtulníkového letectva Přerov noční střelby z bitevních vrtulníků Mi-24/35 na střelnici ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá.

Podle slov velitele "Tygří letky" podplukovníka Ivana Pospíchala se noční střelby uskutečnily po mnohaleté přestávce.

Zvláštností střelby v noci je zejména složitější orientace v terénu a nalezení a identifikace cílů v prostoru střelnice. Výhodou je potom stabilnější počasí a také výška, ze které se střílí (zhruba 150 metrů). Proto jsou střelby v noci většinou přesnější, než ve dne. Střílelo se z kulometu 12,7 mm a také neřízenými raketami. Střeleb se zúčastnili všichni piloti a palubní technici z letky a výsledky podplukovník Pospíchal hodnotil velmi dobře.

"Je potřeba vidět skutečnost, že pro 80 % létajících se jednalo o premiéru v nočních střelbách. Střelby z kulometu dopadly výtečně a u neřízených raket bylo dosaženo velmi dobrého hodnocení. Jsem spokojen s výsledky i s prací celé letky."

Jen pro představu, velitel letky, který je nezkušenějším pilotem bitevních vrtulníků v armádě, střílel v noci naposledy v roce 1991. Noční střelby se nemohly od té doby provádět, protože nebyla dobudována střelnice.

Další noční střelby jsou naplánovány na březen a červen. Zda se uskuteční, závisí ve velké míře na počasí.

zdroj: army.cz

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář