Sdělení Ministerstva dopravy o některých pravidlech uskutečňování letů v souvislosti se začleněním České republiky do schengenského prostoru

29.02.2008

Dne 21. prosince 2007 se Česká republika stala součástí tzv. schengenského prostoru1 a zrušila kontroly osob na hranicích, které ji dělí od sousedních států. S účinností od 30.března 2008 dojde pro Českou republiku ke zrušení kontrol *2 na vnitřních hranicích rovněž v oblasti letecké dopravy.

Sdělení Ministerstva dopravy o některých pravidlech uskutečňování letů v souvislosti se začleněním České republiky do schengenského prostoru
Sdělení Ministerstva dopravy o některých pravidlech uskutečňování letů v souvislosti se začleněním České republiky do schengenského prostoru (Zdroj: Aeroweb.cz)

Vnitřními hranicemi se rozumí společné pozemní hranice států schengenského prostoru1, jakož i jejich letiště pro vnitřní lety a jejich námořní přístavy pro pravidelná trajektová spojení výlučně z přístavů a do přístavů na území států schengenského prostoru, bez přerušení plavby v přístavech mimo toto území. Vnitřními lety se rozumí veškeré lety výhradně z území nebo na území států schengenského prostoru bez přistání na území třetího státu.

S přihlédnutím k základním principům a cílům spolupráce států schengenského prostoru, a s ohledem na ustanovení § 24, § 35 a § 84d zákona č. 49/1997 Sb., o civilním letectví a o změně a doplnění zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů, sděluje Ministerstvo dopravy následující:

S účinností od 30. března 2008 lze k uskutečnění letu, při němž je překročena státní hranice České republiky, avšak není překročena vnější hranice podle zákona č. 216/2002 Sb., o ochraně státních hranic České republiky a o změně některých zákonů (zákon o ochraně státních hranic), ve znění pozdějších předpisů, využít všech letišť, jakož i ploch určených k vzletům a přistáním. Splnění podmínek stanovených pro bezpečné provedení letu právními předpisy platnými na území České republiky, jakož i pokynů provozovatelů letišť, osob poskytujících letecké služby a letové navigační služby a provozovatelů ploch určených k vzletům a přistáním, tímto není dotčeno.

Na lety, při nichž je překračována státní hranice České republiky (s výjimkou letů uskutečněných dle ustanovení 1.10.1.1.4, 1.10.1.1.6, 5.5.1 a 5.5.2 části ENR AIP ČR), je i nadále nutné předložit letový plán prostřednictvím ohlašoven letových provozních služeb.

--------------------------
1 Belgie, Česká republika, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Island, Itálie, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Německo, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko.

2 V případě znovuzavedení policejních kontrol na vnitřních hranicích je možné provádět lety, při kterých je překročena státní
hranice České republiky, pouze z mezinárodních letišť.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář