Linka Českých aerolinií do Berlína oslavila 60 let existence

07.03.2008

Linka Českých aerolinií do Berlína oslavila 60 let existence
Linka Českých aerolinií do Berlína oslavila 60 let existence (Zdroj: Aeroweb.cz)
České aerolinie 1. března oslavily šedesát let od zahájení pravidelného leteckého spojení mezi Prahou a německým hlavním městem Berlínem. Poprvé letadlo Českých aerolinií přepravilo cestující do Berlína 1. března 1948. V současnosti společnost na dvanáct pravidelných letů týdně nasazuje letouny ATR 72 pro 64 cestujících.

Linka Českých aerolinií mezi českým a německým hlavním městem je z německých destinací historicky nejstarší. V současnosti ji využívají především podnikatelé a manažeři. Velmi významná část cestujících z Berlína ale pokračuje dalšími návaznými lety Českých aerolinií směrem na Blízký a Střední východ či do jižní nebo jihovýchodní Evropy.

České aerolinie v současné době nabízejí spojení mezi Prahou a Berlínem dvanáctkrát týdně, a to buď v ranních či odpoledních hodinách. Z Prahy mohou cestující do Berlína létat v 7:30 hodin ráno, a to od pondělí do soboty, anebo v 17:40 denně kromě soboty. V opačném směru mohou cestovat v 9:10 ráno každý den kromě neděle či ve večerních hodinách v 19:10. Tento přímý let trvá vždy jednu hodinu.

V roce 2007 přepravily České aerolinie na lince mezi Prahou a berlínským letištěm Tegel 34 750 cestujících. Ze současné  nabídky osmi spojení mezi Prahou a Německem je tedy spoj do Berlína v počtu přepravených osob na čtvrtém místě. Největší poptávka je po letech mezi Prahou a Frankfurtem, Düsseldorfem a Stuttgartem.

Kromě linky do Berlína nabízejí České aerolinie lety do dalších sedmi německých měst: Frankfurtu, Düsseldorfu, Stuttgartu, Hamburku, Mnichova, Hannoveru a Kolína nad Rýnem. České aerolinie tak mají nejširší nabídku letů mezi Českou republikou a Německem ze všech leteckých společností. V současnosti České aerolinie nabízejí mezi Prahou a Německem 93 letů týdně. Od platnosti letního letového řádu, tedy od 30. března, se zvýší počet letů do Stuttgartu a Hannoveru a České aerolinie tak do Německa týdně nabídnou 99 letů.


Historie leteckého spojení Praha-Berlín-Praha

Letadla Českých aerolinií během své historie létala postupně na všechna berlínská letiště. Zpočátku na letiště Berlín-Schönefeld, postavené v roce 1934 a za Studené války sloužící jako letiště pro Východní Berlín. V roce 1992 pak České aerolinie přesunuly své linky na mezinárodní letiště Tempelhof, druhé nejstarší letiště na světě, umístěné v centru města. Své působení zde ukončily v roce 1999, aby mohly svoji činnost zahájit na mezinárodním letišti Tegel, odkud létají dodnes.

Berlín je druhým největším městem Evropské unie. Patří zároveň k turisticky nejnavštěvovanějším městům Německa. Berlín je znám svým kulturním a uměleckým zázemím a mezinárodní atmosférou.

Zdroj: ČSA

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář