Aero dokončuje 200. vrtulník Sikorsky S-76C

19.04.2008

Aero dokončuje 200. vrtulník Sikorsky S-76C
Aero dokončuje 200. vrtulník Sikorsky S-76C (Zdroj: Aeroweb.cz)
Společnost AERO Vodochody a.s. dokončuje již 200. vrtulníku S-76C pro americkou firmu Sikorsky Aircraft Corporation (SAC). "Výroba vrtulníku S-76C je největším programem Aera v oblasti leteckých kooperací, které zaujímají významné místo v současné strategii společnosti. Cílem Aera je dosahovat zakázek s vysokou přidanou hodnotou na pozici "first-tier supplier", tj. na nejvyšším stupni dodavatelského řetězce," sdělil Peter Ondro, prezident Aera.

Aero zahájilo výrobu pro SAC v roce 2000. Prvních sto vrtulníků jsme vyrobili za pět let (100. vrtulník byl odeslán v březnu 2006), druhou stovku již za dva roky. Tempo výroby vrtulníků S-76C každým rokem významně narůstá," sdělila Monika Vajnerová, viceprezidentka pro program kooperací Aera. "V letošním roce dodáme opět přes 50 kusů," dodala.



Aero vyrábí kompletní vrtulník Sikorsky S-76C s výjimkou dynamických částí. Sestava zahrnuje montáž draku, instalaci hydraulických a elektronických systémů i avioniky, a následné pozemní zkoušky instalovaných systémů. Vrtulníky odjíždějí z Aera kamionem do německého  Bremerhavenu, odkud jsou lodí přepraveny do Spojených států. Dokončení zajišťuje SAC na lince finální montáže v americkém Stratfordu. Aero dodalo také skořepiny typu D vrtulníku S-76, který je v současné době ve vývojové fázi.

Aero spolupracuje kromě SAC s dalšími předními světovými výrobci letadel, jakými jsou Alenia Aeronautica (střední část křídla letounu C-27J Spartan), Latecoere (podsestavy letounů Embraer 170 a Embraer 190), Boeing Company (kanonové dveře na letouny F-18), Spirit Aerosystems (sada dílů a podsestav pro pevnou náběžnou hranu letounu B767), EADS (podsestavy letounu Airbus A320/A340) nebo Vought Aircraft Industries (díly pro letoun Boeing B747).

Zdroj: Aero Vodochody

Mohlo by vás zajímat

Témata

AERO Vodochody


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář