Vysoké Tatry – Ružomberok, aneb přes „Šengen“ zpět k bratrům

28.07.2008

Zjednodušení létání do zahraničí, které přinesl vstup do Shengenského prostoru a dobrá cestovní rychlost našeho Stinga nám umožnily uskutečnit pěkný výlet. Volba padla na Slovensko – Tatry. Naše domovské letiště je Letkov u Plzně a tak nás čekal přelet skoro celé republiky. Jako cílové letiště jsme zvolili Ružomberok. Je to ideální poloha pro podnikání dalších výletů po okolí. Velká Fatra, Nízké Tatry, Orava, Vysoké Tatry jsou odtud v rozumné vzdálenosti.

Vysoké Tatry – Ružomberok, aneb přes „Šengen“ zpět k bratrům
Vysoké Tatry – Ružomberok, aneb přes „Šengen“ zpět k bratrům (Zdroj: Aeroweb.cz)
V pátek večer jsme podali plán a start naplánovali na sobotu ve 4.00 UTC. Pěkné počasí, lehký vítr do zad a bezproblémová komunikace s Praha Info, Brno Radar a Bratislava Info nám zpříjemnily let. Trochu nás zaskočila jen výška „kopců“ Velké Fatry, které je třeba přeskočit, pro nás, kteří jsme zvyklí létat převážně v rovině, to byl zážitek. Při rychlosti cca 230 Km/h ground let trval pouhé 2 hodiny a 4 minuty. Řídící létání na Bratislava Info nám sám navrhl zrušení plánu těsně před přistáním. Další příjemné překvapení nás čekalo na letišti v Ružomberoku, vřelé a kamarádské přivítání bylo pohlazením po duši ( vďaka Jožko Žipaj).



Od rána otevřený bar nám umožnil posnídat výborné bryzové halušky. Pak následovala porada nad mapou a krátké školení, jak létat v horách. Místní letci nám doporučili trasu, kudy přes CTR Poprad, jaké kde zvolit údolí atd. Dotankovali jsme letadlo a vydali se dále na východ. Panorama Vysokých Tater je úžasné a vzbuzuje respekt. Řídící na Tatry Veža nás bez problémů pustil do CTR i když měl na letišti letecký den.



Po trase Štrba, Štrbské pleso, Tatranská Lomnica jsme měli Vysoké Tatry jako na dlani. Těžko se to popisuje a tak můžem jen doporučit – leťte také ! Výstupním bodem z CTR byl Spišský Štvrtok a dál jsme pokračovali na Spišský hrad a Krompachy, kde kolega zavzpomínal na své mládí při pohledu na lyžařské středisko Plejsy.



Po mezipřistání na opuštěném letišti ve Spišské Nové Vsi jsme se vraceli jižně CTR Poprad na „základnu“ v Ružomberoku. Poryvy za některými hřebeny nás občas donutily nejen se kochat, ale i zvýšit ostražitost. V Ružomberku už na nás čekali, což vždy potěší stejně jako „vyprážaný syr na tanieru“. 



Po odpočinku a výměně leteckých zkušeností, na které vždy na letišti dojde, jsme znova sedli do letadla a vyrazili na Oravu. Za chvíli už byly před námi další úchvatné pohledy na polské Tatry a Oravskou přehradu. Po několika hodinách létání v horách už člověku nepřijde divné, že kopce nemusí být jen pod letadlem, ale i po obou stranách křídla. V té chvíli je třeba jen víc věřit spolehlivosti Rotaxu a v poslední řadě záchrannému systému.



Po přistání jsme dali pirohy, pivko a poklábosili s novými přáteli. Na letišti nás nechali bez problémů i přespat.



Další den už nás čekal jen návrat zpět do Letkova, což jsme i s protivětrem zvládli za 2 hod a 40 minut.



Co říci závěrem ? Máte-li chuť podívat se do pořádných kopců, tak neváhejte a leťte. Letiště v Ružomberku (letisko.zssos.sk a cislo 00421 904 836 444 p. Žipaj) můžeme jen doporučit- ideální poloha, příjemní lidé, dobré zázemí.



Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář