Jak funguje vodní zátěž u bezmotorových letadel

29.06.2006

Čím je letadlo těžší, tím větší potřebuje vztlakovou sílu, která by jej unesla vzduchem. Vyššího vztlaku se obvykle dociluje větší plochou křídla, tlustším profilem, pomocnými aerodynamickými prostředky (klapky, sloty, dříve také třeba změna úhlu nastavení křídla), ale hlavně rychlostí letu.

Jak funguje vodní zátěž u bezmotorových letadel
Jak funguje vodní zátěž u bezmotorových letadel (Zdroj: Aeroweb.cz)

Pak je samozřejmě možné, že dopravní letadlo má podobnou plochu křídla, jako větroň, přestože dopravní letoun váží mnohonásobně více – ovšem letí také mnohonásobně rychleji.

Rovnici aerodynamického vztlaku však můžeme aplikovat také obráceně; zachovejme letadlu jeho plochu křídla, ale zvyšme jeho hmotnost a rázem bude muset letět rychleji, aby jej křídlo uneslo. Protože ve vztlakové rovnici figuruje rychlost letu ve druhé mocnině, platí, že při dvojnásobném zvýšení hmotnosti letounu se příslušného vztlaku dosáhne při zvýšení rychlosti o 40%. Je to proto, že rychlost ze zmíněné rovnice obdržíme až po odmocnění a odmocnina z čísla 2 (uvažovali jsme přece dvojnásobek hmotnosti) je přibližně 1,4.

Prvně se s efektem zvýšené rychlosti vlivem zvýšené hmotnosti setkávají žáci navětroních, protože zprvu létají úlohy s instruktorem a teprve po jejich splnění letí svá první sóla.

A ejhle, odlehčený větroň najednou letí na pocity trochu jinak, má menší setrvačnosti, jinak se odlepuje od země, stoupá na navijáku, ve vzduchu ze stejného převýšení vydrží déle než ve dvojím, atd. A žáčkům je rovněž ukládáno do hlav, že ve dvojím létá například takový L-13 Blaník optimálně rychlostí 90 km/h, zatímco v sóle jen 80 km/h. Za to všechno může změna hmotnosti letadla.

 

Sice je tak nějak žádoucí, aby letadla byla co nejlehčí, ale jsou případy, kdy se navýšení hmotnosti hodí.

Chceme-li třeba s větroněm uletět nějakou velice dalekou vzdálenost, potřebujeme k tomu vysokou rychlost na přeskocích. Ovšem kdybychom tuto rychlost získávali jen potlačením kniplu, sice ji získáme, ale zároveň budeme zbytečně víc ztrácet na klouzavosti, takže do příštího stoupáku dolétneme v menší výšce a zdržíme se jejím delším získáváním.

Daleko přijatelnější metodou získání rychlosti přeletu za současnéhozachování klouzavosti je – navýšení vzletové hmotnosti větroně.

Výkonné kluzáky mají v křídlech poměrně velké nádrže na vodu, do nichž se vejde i 200 litrů. Kdybychom tam místo vody nalili rtuť (náčelník by to proplatil z klubových peněz), narvali bychom do nádrží čtrnáctkrát větší hmotnost, než kdybychom je naplnili vodou. Hmota větroně by tak vzrostla téměř o 3 tuny a je otázkou, jak by se na to větroň tvářil. V každém případě natankovaný větroň poletí znatelně rychleji, než s prázdnými nádržemi. Pokud by nám hmotnost vody nepostačovala a náš větroň je dvoumístný, můžeme přibrat nějakého těžkého pasažéra.

Rozbor rychlostní poláry letadla nám ukazuje, že celý obraz této křivky se geometricky zvětší a posune směrem do vyšších rychlostí (když ztěžkne letadlo).

Všechny rychlosti se totiž posunou o dané procento do vyšších hodnot. Vezměme příklad s dvojnásobnou hmotností letadla: Všechny rychlosti vzrostou o 40%. Takže je-li minimální, tj. pádová rychlost u nenatankovaného větroně 60 km/h, pak po ztěžknutí o 100% se zvýší tato rychlost o 40% na hodnotu 84 km/h. Maximální rychlost byla před navýšením hmotnosti např. 300 km/h, nyní se zvýšila o 40% na 420 km/h. Jak vidíme, minimální rychlost narostla o 24 km/h, maximální vzrostla o 120 km/h. Rychlostní polára se tedy „roztáhla", zvýšil se využitelný rozsah rychlostí letu. Avšak stejně jako rychlost, zvýšily se obě její složky, horizontální a vertikální, protože polára se zvětšila geometricky podél obou os.

Jinými slovy, musíme počítat také s nárůstem klesavosti, které se s oblibou říká „opadání".

Pokud jsme například při minimálce měli opadání 2 m/s, nyní bude o 40% vyšší, tj. 2,8 m/s. Při optimální klouzavosti jsme měli opadání např. 0,6 m/s, nyní bude o 40% vyšší, tedy 0,82 m/s. Vlivem vyšší rychlosti letu bude větroň kroužit buďto na stejném náklonu, avšak s větším poloměrem kroužení v okrajových částech termického stoupavého proudu, anebo stáhne poloměr kroužení na menší a víc v jádru termiky, ale za cenu vyššího náklonu. To však přinese spolu s velkou hmotou letadla také podstatně vyšší opadání, takže se konečně dostáváme k jádru pudla, že totiž s vodní zátěží musíme létat jen v silných meteorologických podmínkách, kdy jsou stoupáky rychlé a rozměrné. Teprve pak si můžeme dovolit zatížit letadlo vodní hmotou a právě jen tehdy správně využijeme zvýšenou přeskokovou rychlost a do cíle dolétneme včas.

Ke konci letu, zpravidla je to současně na konci letového intervalu, podmínky obvykle slábnou a vodní zátěž se nám už moc nehodí.

Proto je možné ji za letu vypouštět, abychom větroni odlehčili a mohli zbytek přeletu dokončit sice pomaleji, ale zato s nadějí, že se nám podaří lépe udržet ve vzduchu a nepřistát tři kilometry před cílem po přeletu dlouhém 1500 km nad územím Česka nebo Slovenska.

Poněkud jinak je to s vodní zátěží u paragliderů, tedy padákových kluzáků.

 

 U nich není účelem zvyšovat přeskokovou rychlost, jelikož k tomu účelu by se musela znatelně navýšit hmotnost a to není technicky proveditelné. Pokud pilot s křídlem a veškerou výbavou váží například 100 kg a přibere si 10 kg vodní zátěže, vzroste jeho vzletová hmotnost jen o 10%, tj. rychlost letu se zvýší asi o 5% a to je prakticky bezvýznamné, když uvážíme, že padákový kluzák letí rychlostí asi 40 km/h (12 m/s), většinou však ještě méně.

Vodní zátěž plní u paraglideru funkci zvýšení stability.

Padákový kluzák je samokřídlo, nemá ocasní plochy, které nahrazuje hmotný bod (pilot), zavěšený šňůrami nějakých 8 m pod vrchlíkem. Lze jej proto také přirovnat k jakémusi kyvadlu, u nějž přidáváním vodní zátěže do sedačky pilota zvyšujeme hmotnost. A každý čtenář jistě zná rozdíl mezi rozkýváním ping-pongového balónku, zavěšeného na provázku, a stejně velké olověné kouličky na stejně dlouhém provázku. Čím je zátěž těžší, tím hůř se rozkývává a tím je vlastně stabilnější. Proto si piloti paragliderů nabírají vodní zátěž, chtějí-li létat v silně turbulentních podmínkách, aby se jim nebortilo křídlo a dalo se lépe ovládat.

 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář