Navzdory zamítnuté dotaci chce kraj modernizovat letiště v Plané

17.01.2012 3 příspěvky

Navzdory zamítnuté dotaci chce kraj modernizovat letiště v Plané
Navzdory zamítnuté dotaci chce kraj modernizovat letiště v Plané (Zdroj: Aeroweb.cz)

17. ledna - aktualizace

Navzdory tomu, že Evropská komise nedoporučila spolufinancování modernizace letiště České Budějovice z Regionálního operačního programu, chce vedení Jihočeského kraje pokračovat alespoň v některých plánovaných inovacích. Po jednání dozorčí rady společnosti, která letiště provozuje, to včera sdělil její předseda a krajský hejtman Jiří Zimola. Pokračovat by se mělo ve výstavbě navigačního vybavení a stojánek pro dopravní letadla, naopak sejde asi z výstavby nového terminálu. Konkrétní podoba plánu včetně finanční rozvahy by měla být známa v průběhu dubna.

13. ledna - původní zpráva

Letiště České Budějovice nedostane z EU dotaci na modernizaci

Evropská komise nedoporučila přidělení finančních prostředků na modernizaci letiště v Plané. Jihočeský kraj přitom původně uspěl s projektem rekonstrukce letiště v programu zaměřeném na rozvoj regionálních letišť. Z Evropské unie měl  získat dotaci ve výši 413 milionů Kč.

Ačkoli projekt úspěšně prošel Výborem Regionální rady, Evropská komise následně začala celý plán zpochybňovat a to především z pohledu doby udržitelnosti a považuje jej za problémový.

„Moderní veřejné mezinárodní letiště je pro region důležité, proto navrhnu aktivně vstoupit do jednání s potenciálními strategickými partnery, kteří se nám nabízí, a výstavbu terminálu realizovat i s využitím soukromých peněz. Od našeho záměru i přes nepřízeň komise EU rozhodně ustupovat nechceme,“ uvedl jihočeský hejtman Jiří Zimola, který dále prohlásil, že se k situaci v nejbližších dnech sejde dozorčí rada letiště.


Foto Jihočeské letiště České Budějovice

Společnost Jihočeské letiště České Budějovice založil Jihočeský kraj společně s městem České Budějovice. Podle původních plánů měl být celý areál zmodernizován do roku 2014, aby mohl následně získat status veřejného mezinárodního letiště.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Proč letiště v Budějovicích za peníze EU ?

14.01.2012 v 19:51 mirek

Nemůžu si pomoct, ale projekt letiště v ČB za takřka půl miliardy evropských peněz, při vzdálenosti pouhých 166 km od Ruzyně a 198 km od Brna - Medlánky, při známém provozu v Praze a Brně, je nesmyslný.... I když jako letecký fanda samozřejmě fandím všemu, co létá, nelze nevidět, že na to Evropská komise, a notabene v dnešní době, nemohla kývnout... A pak, nemá mít hejtman z ČSSD trochu jiné priority, než řešit finance na tak sofistikovaný a drahý druh dopravy, jakým letecká doprava bezesporu je ? Stejně je to sranda, jeden hejtman ČSSD, moravský Palas, zařízne rozvoj letiště Mošnov, které sbíralo pasažéry ze Slovenska a Polska, takže "podpořil" blízké polské Katowice, a druhý z ČSSD chce vytvořit z letiště, které nemá ani zlomek infrastruktury prvního, mezinárodní letiště....

Odpovědět

RE: Proč letiště v Budějovicích za peníze EU ?

17.01.2012 v 13:00 Radek

Já si dovolím nesouhlasit, protože stejný pohled ve smyslu vzdáleností by mohl být na BRQ vs. PRG, nebo BRQ vs. BTS. event. BRQ vs. VIE. Podle mě Budějovice můžou mít potenciál z vlastního regionu i přilehlého okraje Rakouska. Ale je to subjektivní pocit. Jo a jinak - BRQ je Brno-Tuřany, ne Medlánky :-)

Odpovědět

RE: RE: Proč letiště v Budějovicích za peníze EU ?

21.01.2012 v 12:37 Teodor

Souhlasím s Vámi. Jako budějčák, to bude pro mne velmi výhodné mít letiště takřka pod nosem a jak píšete i pro přilehlé oblasti Rakouska. Na druhou stranu, budějce se pustili ještě do splavnění Vltavy, takže je toho trochu moc...ale letišti fandím :)

Odpovědět

Přidat komentář