Týden ve světě letectví

22.01.2012

Týden ve světě letectví
Týden ve světě letectví (Zdroj: Aeroweb.cz)

Maximální hmotnost pro LSA by se v budoucnu mohla zvýšit

V americkém Sebringu od čtvrtka pokračuje výstava letounů LSA. Prezident EAA Rod Hightower zde ve svém projevu mimo jiné uvedl, že americká Federální letecký úřad (FAA) uvažuje o zvýšení maximální vzletové hmotnosti pro "lehká sportovní letadla". Zvýšení maximální hmotnosti pro LSA by podle FAA mělo zajistit větší bezpečnost letů. Hightower však zdůraznil, že vyjednávání jsou teprve na začátku. Stejně tak nespecifikoval, o kolik by se maximální hmotnost mohla zvýšit.

Na Novém Zélandu havaroval horkovzdušný balón 

Na Novém Zélandu se 7. ledna zřítil horkovzdušný balón typu Cameron A-210. Při přistávacím manévru zavadil balón o elektrické vedení, poté se vzňal a spadl do pole. Všech jedenáct lidí na palubě včetně pilota Lance Hoppinga zahynulo. Jedná se o největší leteckou nehodu na Novém Zélandu za posledních třicet let. Na stránkách ÚZPLN byla v tomto týdnu k této události zveřejněna zpráva o střetu balónu s elektrickým vedením.

První let nové cessny proběhl úspěšně

Nový model Cessny Citation Ten v úterý poprvé úspěšně vzlétl. Zmodernizovaná verze předchozího modelu Citation X dosahuje maximální rychlosti 977 km/h s doletem až 6 000 km. Certifikát FAA by letoun měl získat v polovině roku 2013, v témže roce se také nová cessna dostane k prvním zákazníkům.

Američané chtějí vyvinout vrtulník nové generace

Americká armáda společně s Pentagonem usiluje o vývoj víceúčelového vrtulníku nové generace, který by měl do budoucna nahradit stávající americké helikoptéry Black Hawk, Apache a Chinook. Nové vrtulníky by měly dosahovat rychlosti 315 km/h s maximálním doletem přes 800 km. S plnou bojovou zátěží bude stroj schopen vystoupat až do 1 800 m při okolní teplotě do 35°C. US Army prosazuje vývojový program nových helikoptér již od roku 2004, má také zájem na tom, aby se do projektu zapojily i další americké ozbrojené složky. První nové vrtulníkové letky by se do provozu měly dostat do roku 2030. Záměr zveřejnil americký armádní server.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář