Ruzyňskou „dva-čtyřku“ čeká tříletá oprava, začne letos v květnu

16.02.2012

Ruzyňskou „dva-čtyřku“ čeká tříletá oprava, začne letos v květnu
Ruzyňskou „dva-čtyřku“ čeká tříletá oprava, začne letos v květnu (Zdroj: Aeroweb.cz)

Tři etapy ve třech letech. Právě takový je časový harmonogram kompletní rekonstrukce hlavní vzletové a přistávací dráhy 06/24 na letišti v Praze-Ruzyni. Během oprav bude ranvej, či alespoň rekonstruovaná část, uzavřena a provoz bude převeden na vedlejší dráhu. Stavební práce se rozběhnou již 15. května letošního roku.

Podle mluvčí Letiště Praha potrvá první fáze přestavby od 15. května do 8. srpna. V době od 15. do 30. května bude uzavřena dráha v 06/24 v celé délce, do 8. srpna pak bude ranvej zkrácena na zhruba 2 500 metrů a používána primárně pro vzlety ze směru 24.

V době uzavření hlavní dráhy bude provoz převeden na ranvej 12/30 (od 2. května nové označení dnešní dráhy 13/31). Kvůli omezení hluku však bude letiště uzavřeno pro veškerý provoz od půlnoci do páté hodiny ranní, vyjma opožděných plánovaných letů, které budou moci přistát až do hodiny po půlnoci. Restrikce provozu budou obdobné i během zprovoznění zkrácené dráhy 06/24.

V následných letech 2013 a 2014 proběhnou zbylé dvě etapy rekonstrukce. Dráha 06/24, která je v provozu od roku 1963, již není v udržitelném stavu v rámci pravidelných sezónních údržbových prací. Zatímco současná údržba trvá okolo dvou týdnů, po rekonstrukci by mohla trvat tři až pět dní.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář