Týden ve světě letectví

26.02.2012

Týden ve světě letectví
Týden ve světě letectví (Zdroj: Aeroweb.cz)

Boeing objevil vady na trupu několika Dreamlinerů

Největší americký výrobce letadel Boeing zveřejnil v týdnu zprávu, která upozorňuje na problémy konstrukce trupu nejmladšího člena rodiny dopravních letadel – B787 Dreamlineru. Podle zjištění společnosti byly v zadní části trupu zaznamenány náznaky oddělování části pláště od nosné konstrukce. Ačkoliv Boeing zatím bližší informace nezveřejnil, závada by se mohla týkat asi 55 vyrobených kusů. Podle vyjádření zástupců firmy však nehrozí u již předaných kusů žádné bezpečnostní riziko.

Čína s Ruskem budou vyrábět až 12místná sportovní letadla

Ruská výrobní společnost KB-SAT a čínské podniky China Oriental Sciences Group a China-Russia Internetional Investments Company uzavřely v týdnu dohodu o společném plánu výroby řady letadel všeobecného letectví. Konsorcium letos investuje necelé 1,3 miliardy dolarů (24,2 miliard korun) na výstavbu výrobní haly, která by měla v budoucnu produkovat čtyřmístná až dvanáctimístná letadla. První stroje by se měly vyrábět již počátkem roku 2013, v roce 2014 by jich mělo být již 400. Informoval o tom server AVweb.

Solar Impulse na cestě kolem světa, zatím jen v simulátoru

Švýcarská společnost Solar Impulse, zabývající se využitím sluneční energie pro účely letectví, provedla v týdnu třídenní simulovaný let kolem světa, během něhož lékaři zkoumali především vliv dlouhodobého pobytu v kokpitu stroje na zdraví pilota Andrého Borschberga. Aby se stále mohl věnovat řízení letu, směl Borschberg během dne prospat pouze šest hodin, a to v maximálně dvacetiminutových blocích.

Při simulaci se musel vyrovnat i s náhlými závadami, které měly ověřit jeho schopnost reakce i při vyčerpání. Výsledky testů společnosti poslouží jako podklady pro navržení vhodného plánu skutečného letu kolem světa, který je plánován na rok 2014. Letoun Solar Impulse pohání články nabité výhradně sluneční energií. Borschberg s ním již v roce 2011 provedl 26hodinový let.

Eurocopter představil novou verzi EC130 s přídomkem T2

Letecký veletrh HeliExpo 2012, který letos od 11. do 14. února hostil texaský Dallas, opět lákal na řadu novinek ve vrtulníkovém průmyslu. Jednou z nich se pochlubil i francouzský Eurocopter, který představil „nový“ vrtulník EC130T2 – Zlepšenou verzi populární „stotřicítky“. Model má zhruba ze 70 % přepracovaný drak a je vybaven výkonnější turbínou, která zvyšuje maximální rychlost stroje až o 20 km/h. Nová je také ergonomie sedaček, jejichž pohodlí si mohou za letu užít cestující celkem až o 70 kg těžší, než tomu bylo u původní verze.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář