Týden ve věte letectví

04.03.2012

Týden ve věte letectví
Týden ve věte letectví (Zdroj: Aeroweb.cz)

Při vojenském cvičení v USA se srazily dva vrtulníky

Vrtulníky americké námořní pěchoty Bell AH-1W Super Cobra a Bell UH-1 Huey se ve středu srazily při rutinním cvičení v okolí města Yuma v Arizoně. Při nehodě zemřelo sedm vojáků. Cvičení probíhalo v sousedících státech Kalifornie a Arizona. Zdejší klimatické poměry měly simulovat prostředí v Afghánistánu.

Američtí kopiloti možná budou muset mít licenci ATP

Federální letecký úřad (FAA) zveřejnil návrh, který upravuje podmínky pro pozici druhého pilota v leteckých společnostech. Piloti by nově museli být držiteli licence ATP (Airline Transport Pilot). Shovívavější pravidla by existovala pro armádní letce a piloty s odpovídajícím vzděláním. Návrh rovněž zvyšuje požadavky v dalších oblastech, upravuje například podmínky pro získání hodnosti kapitána, který by musel mít v dopravním letectví nalétáno 1 500 hodin. Dle současného sytému smějí funkci druhého pilota vykonávat letci s licencí komerčního pilota s alespoň 250 nalétanými hodinami. Oznámení o návrhu vydal FAA v pondělí.

FAA zamítlo petici pro zrušení medicalů 3. třídy

Petici za zrušení Osvědčení o zdravotní způsobilosti 3. třídy pro soukromé piloty za určitých podmínek, kterou podpořilo přes tisíc lidí, podal David Wartofsky, majitel letiště v Potomacu. Minulý pátek mu však z Federálního leteckého úřadu přišla jasná odpověď: zamítnuto. Podobná výjimka již platí pro piloty letadel LSA. Úřad prohlašuje, že s žádným podobným opatřením nemá zkušenosti. Vyjádření FAA je zklamáním také pro Organizaci pilotů a vlastníků letadel (AOPA) a Asociaci experimentálních (EAA), které před třemi týdny oznámily, že mají v plánu podat podobnou petici.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář