RAF plánuje rekordní účast na Dnech NATO v Ostravě

27.04.2012

RAF plánuje rekordní účast na Dnech NATO v Ostravě
RAF plánuje rekordní účast na Dnech NATO v Ostravě (Zdroj: Aeroweb.cz)

Britské královské letectvo (RAF) plánuje vyslat na letošní Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil Armády České republiky rekordní počet pěti display týmů. V rámci ukázek se mají předvést typy jako Grob Tutor, Short Tucano, Beechcraft King Air nebo BAE Hawk. Na statické ukázce by se měl objevit i letoun včasné výstrahy E3D Sentry ze základny ve Waddingtonu.

Přesné složení vyslané výpravy z Velké Británie bude záviset na momentálních možnostech RAF, přesto se počítá s účastí akrobatické skupiny Red Arrows. Světoznámá akrobatická skupina, létající na letounech Hawk, se v letošním roce představí pouze na třech akcích mimo Velkou Británii a jednou z nich budou právě Dny NATO v Ostravě. Již v loňském roce se počítalo s vystoupením Red Arrows, ale nakonec bylo na poslední chvíli zrušeno.

RAF patří mezi pravidelné účastníky akce Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil Armády České republiky, o čemž svědčí i několik unikátních ukázek a vystoupení v minulých ročnících akce. Příkladem je představení nejmodernějšího letounu RAF Eurofighter Typhoon v roce 2007, kde byl letoun na statické ukázce odhalen vůbec poprvé v rámci střední Evropy.

V této chvíli potvrdilo svou účast na akci 14 zemí. Švýcarsko, Estonsko, Litva a Slovinsko se na akci budou prezentovat poprvé. Pořadatelé akce stále jednají s dalšími zeměmi a je pravděpodobné, že se počet zemí, které se budou na akci prezentovat, dále zvýší.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář