Do Pardubic přiletělo japonské Zero, které postavili v Americe

28.05.2012

Do Pardubic přiletělo japonské Zero, které postavili v Americe
Do Pardubic přiletělo japonské Zero, které postavili v Americe (Zdroj: Aeroweb.cz)

V neděli v podvečer přistáli na ploše pardubického letiště první dva účastníci letošního 22. ročníku Aviatické pouti. V efektní skupině přilétl historický námořní letoun Grumman TBM-3E Avenger v doprovodu letounu Texan, upraveného do podoby obávaného japonského stíhače Mitsubishi A6M2 Zero. Oba stroje vystoupí v jedné z komponovaných scén letošního programu, která bude věnována válce v Tichomoří, zejména pak zdrcujícímu japonskému útoku na leteckou a námořní základnu Pearl Harbor v prosinci 1941.


Foto Petr Huňáček

Zatímco mohutný Avenger v typickém tmavomodrém zbarvení amerických námořních letadel je historickým unikátem vyrobeným na samém sklonku války, v případě Zera se jedná o velice zdařilou přestavbu amerického cvičného stroje North American T-6 Texan, zhotovenou pro potřeby natáčení legendárního amerického filmu Tora! Tora! Tora! z roku 1970.

Přílety dalších návštěvníků jsou naplánovány na páteční odpoledne a letos poprvé je budou moci sledovat diváci i přímo z letištní plochy. Organizátoři v pátek 1. června od 13 hodin otevřou pro návštěvníky bránu u dostihového závodiště a za snížené vstupné bude umožněn přístup do vyhrazených prostorů na ploše letiště.

Aktuální informace a podrobnosti o programu lze získat na stránkách www.aviatickapout.cz.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář