Dnes začalo cvičení NATO Tiger Meet 2012

29.05.2012

Dnes začalo cvičení NATO Tiger Meet 2012
Dnes začalo cvičení NATO Tiger Meet 2012 (Zdroj: Aeroweb.cz)

Dnešním dnem začalo prestižní mezinárodní letecké cvičení NATO Tiger Meet 2012 - Arctic Tiger. Letošní ročník se koná v Norsku na letecké základně Ørland. Armádu České republiky reprezentuje na cvičení  211. taktická letka 21. základny taktického letectva Časlav se třemi stroji JAS-39C/D Gripen.

Čeští letci jsou již několik let pravidelnými účastníky cvičení a za dobu svého působení si vydobyli skvělou pověst mezi piloty NATO. V roce 2010 získali cenu pro nejlepší letku Silver Tiger Award, která se uděluje na konci každého cvičení NATO Tiger Meet. Zároveň se česká Tygří letka stala plnohodnotným členem „tygří organizace“ NATO Tiger Association.


JAS-39 Gripen v tygřích barvách

Letošního cvičení, které se bude konat až do 8. června, se zúčastní mimo českých pilotů i letci z Německa, Francie, USA a dalších zemí NATO. Naše Gripeny se proto utkají v simulovaných vzdušných soubojích například se stroji Rafale nebo F-16. Mimo vzdušných soubojů budou piloti plnit úkoly jako hledání a ničení cílů v týlu protivníka a podporu operací na záchranu sestřelených pilotů.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Armáda ČR NATO


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář