Týden ve světě letectví

17.06.2012

Týden ve světě letectví
Týden ve světě letectví (Zdroj: Aeroweb.cz)

Vojenský raketoplán přistál po 15 měsících v kosmu

Robotický raketoplán X-37B v sobotu úspěšně přistál na americké vojenské základně Vandenberg v Kalifornii po tajné misi trvající 15 měsíců. Raketoplán kroužil na oběžné dráze přesně 469 dní. Jednalo se již o druhý let tohoto typu vesmírného plavidla. První exeplář OVT-1 (Orbital Test Vehicle) odstartoval v roce 2010 a jeho let trval 224 dní. Původně firma Boeing navrhla X-35B tak, aby vydržel v kosmu 270 dní. OVT-2 tak překonal plán konstruktérů o celých 199 dní.


X-35B po přistání / foto Boeing

Armáda Spojených státu amerických nezveřejnila informace o průběhu mise. Je známo pouze to, že raketoplán na palubě nesl řadu přístrojů, které armáda v průběhu letu testovala. Ani o samotném stroji X-35B toho není příliš známo. Na první pohled připomíná zmenšenou verzi amerického raketoplánu Space Shuttle. X-35B měří na délku 10 metrů a rozpětí křídel činí pouhých 5 metrů. V trupu raketoplánu je umístěn malý nákladní prostor. Stroj je plně automatický a dokáže přistát bez zásahu člověka.

Třetí let X-35B se plánuje na podzim letošního roku.

Phantom Eye - první let vodíkového průzkumníka

V tomto týdnu americký výrobce Boeing zveřejnil informace o prvním letu nového bezpilotního prostředku Phantom Eye. První let nového stroje se uskutečnil na americké vojenské základně Edwards a trval 28 minut. Letoun vystoupal do výšky 1244 metrů a dosáhl rychlosti 115 km/h. Celý let proběhl bez potíží, pouze při přistání se zhroutila jedna podvozková noha a stroj utrpěl menší poškození.

Letoun s rozpětím 45,7 metru není žádným drobečkem a přesto jej pohání dva motory se zdvihovým objemem jen 2,3 litru. Speciální je ovšem palivo, které tyto motory spalují. Phantom Eye létá na kapalný vodík a místo škodlivých emisí produkuje čistou vodu. Bezpilotní průzkumný letoun má vydržet nad bojištěm až čtyři dny a létat ve výškách téměř 20 000 metrů. Prozatím je Phantom Eye určen k průzkumu, do budoucna se však uvažuje i o vyzbrojené bitevní verzi.

 

 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář