Týden ve světě letectví

24.06.2012

Týden ve světě letectví
Týden ve světě letectví (Zdroj: Aeroweb.cz)

V Indonésii havaroval Fokker F-27, zemřelo deset lidí

Čtvrteční odpoledne poznamenala tragická havárie letounu Fokker F-27 Friendship, patřícího indonéskému letectvu. Transportní stroj byl právě na přiblížení dráhy 18 základny v Jakartě, když kvůli dosud nezjištěným příčinám spadl na obydlené budovy. Nehodu nepřežilo všech sedm pasažérů, tři oběti byly obyvatelé nejvíce zasaženého domu. Další budovy poté zasáhl požár. Příčina nehody se vyšetřuje.

Dreamliner se jeví jako skutečně úsporné letadlo

Japonské aerolinky All Nippon Airways (ANA) zhodnotily hospodářskou bilanci po prvním půlroce používání nových letounů B787 Dreamliner. Podle tiskového mluvčího společnosti ušetřil japonský přepravce v porovnání s analogickými daty pro letoun B767 až neuvěřitelných pět milionů litrů paliva. Řečí procent je výsledek dokonce ještě o stupínek lepší, než výrobcem deklarované dvacetiprocentní úspory v porovnání s jinými letouny stejné kategorie. Výsledek může být překvapující i s ohledem na fakt, že ve flotile ANA létá vůbec první série Dreamlinerů, které se od současně vyráběných strojů liší vyšší hmotností, a je tedy pravděpodobné, že nejnovější Dreamlinery budou ještě úspornější.

P. S.: Na druhou stranu, budou-li piloti společnosti pokračovat v trendu přistávání jako ukazuje následující video, nebudou úsporným řešením ani letouny na solární energii. :-)


Letoun Boeing 767 JA610A při přistání na dráze 16L tokijského letiště (boční vítr 230°, 16 uzlů, v nárazech 29 uzlů)

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář