Týden ve světě letectví

22.07.2012

Týden ve světě letectví
Týden ve světě letectví (Zdroj: Aeroweb.cz)

Estonsko se letos poprvé představí na Dnech NATO

Estonské letectvo se stane další ozbrojenou silou Severoatlantické aliance (NATO), která se představí na letošních Dnech NATO a Dnech Vzdušných sil AČR v Ostravě. Diváci se tak ve dnech 22. a 23. září mohou těšit na letoun Aero L-39 Albatros československé výroby v tradičním modrém zbarvení a na letoun Antonov An-2, který se představí i v letové ukázce. „Estonsko nás potvrzením účasti opravdu velmi překvapilo a velmi si jí vážíme,“ sdělil Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000, které zářijovou akci organizuje. Pobaltský stát se tak stal čtvrtou zemí, která vedle sousední Litvy, Slovinska a Slovenska účast na Dnech NATO přislíbila.

Team RV se v premiéře ukáže na AirVenture v Oshkoshi

„Největší vystupující akrobatická skupina na světě“, jak se sami nazývají, dvanáctičlenný Team RV, vystoupí letos poprvé na tradiční výstavě a sletu AirVenture v Oshkoshi. Jeho 60. ročník bude od zítřka až do neděle hlavním leteckým děním ve Spojených státech. Akrobaté na amatérských, experimentálních a sestavených RV letounech vystoupí na počest 40. výročí od konstrukce prvního letounu společnosti Van’s Aircraft, která za mořem populární stavebnice vyrábí. Kromě šedesátého výročí akce samotné a čtyřicetiletého jubilea RV letounů bude tématem letošního ročníku například 75 let legendárního Piper J-3 Cubu. Na sletu se měl původně objevit také „létající automobil“ Terrafugia Transition, který se však kvůli pokračujícímu testování na akci nakonec neukáže.

Podle studie pomohou světla zabránit střetům s ptáky

Vědci z amerického ministerstva zemědělství, Státní univerzity v Indianě a Purdueovi univerzity zkoumali reakci bernešek velkých (Branta canadensis, známá také jako husa kanadská) na dálkově ovládaná letadla s vypnutými světly, se zapnutými světly a ve zbarvení připomínajícím dravce. Zjistili při tom, že nejrychleji ptáci reagovali na model se zapnutými světly, a došli k závěru, že vhodný způsob osvětlení by mohl riziko tzv. birdstriků zcela vymazat. „Je to pouze první krok,“ uvedl člen výzkumného týmu Bradley Blackwell a doplnil, že doufá v rozšíření studie o mnohem širší spektrum jednotlivých ptačích druhů.

Studie mimo jiné připomněla, že ačkoliv spočívá současný trend prevence střetů letadel s ptáky v odhánění hejn kolem letišť pomocí vycvičených dravců, riziko birdstriku hrozí i mnohem dále a právě vlastní „obrana“ letadel, ať již pomocí zbarvení či světel, by mohla být řešením, jak riziko takového střetu a případné nouzové situace snížit.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář