Anduly z devíti evropských států hřměly na víkendovém nebi

13.08.2012

Anduly z devíti evropských států hřměly na víkendovém nebi
Anduly z devíti evropských států hřměly na víkendovém nebi (Zdroj: Aeroweb.cz)

O víkendu proběhl XVI. evropský slet letounů An-2. Každoroční slet těchto majestátních dvouplošníků se odehrál na letišti v Hradci Králové v režii sdružení Heritage of Flying Legends. Sletu se zúčastnilo jedenáct "Andul" z devíti evropských zemí.


Anduly nad Ruzyní / Foto Petr Kolmann (Letectvi.cz)

Součástí akce byl i hromadný let An-2 po pražských letištích. Nejprve skupina zamířila z Hradce Králové na letiště Točná, kde celá skupina přistála. Později pokračovala z Točné nad pražskou Ruzyni, kde letouny pouze provedly průlet, který jim i přes velký provoz dopravních letadel umožnilo Řízení letového provozu ČR. Po průletu zamířila celá skupina na letiště Praha-Kbely, kde opět letouny přistály. Asi stovka účastníků akce z řad posádek An-2 si prohlédla kbelské muzeum a poté se všechny stroje vrátily na letiště v Hradci Králové.

Antonov An-2 je dvouplošník s jedním hvězdicovým motorem o výkonu tisíc koňských sil. Prototyp letounu poprvé vzlétl již v roce 1947 v Sovětském svazu. Původně zemědělský letoun se během svého života dočkal mnoha různých variant včetně verze s plováky nebo se zadním střelištěm. Letoun je i přes své stáří stále hojně využíván po celém světě.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář