Ruzyňské letiště nese ode dneška oficiálně Havlovo jméno

05.10.2012

Ruzyňské letiště nese ode dneška oficiálně Havlovo jméno
Ruzyňské letiště nese ode dneška oficiálně Havlovo jméno (Zdroj: Aeroweb.cz)

Největší české mezinárodní letiště v Praze-Ruzyni se ode dneška oficiálně jmenuje Letiště Václava Havla Praha, anglicky Vaclav Havel Airport Prague. Bývalý prezident České republiky, který zemřel loni v prosinci, by se dnes dožil 76 let. Přejmenování v poledne doprovodí slavnostní ceremoniál v Terminálu 2.

Osoba prvního polistopadového prezidenta se do názvu letiště dostává na základě usnesení Vlády ČR. „Nový název chceme využít mj. jako prostředek mezinárodní prezentace pražského letiště jako významného evropského vzdušného přístavu,“ sdělil Jiří Pos, ředitel Letiště Praha. Přejmenováním letiště se otevřeně hlásíme k odkazu Václava Havla a hodnotám, které celý život prosazoval,“ uvedl v souvislosti se změnou názvu ministr dopravy Pavel Dobeš.

Kromě změny nápisů na terminálech letiště se mění také letištní hlášení, hlášení v autobusech městské hromadné dopravy, oficiální dokumenty, loga a v neposlední řadě oficiální webové stránky www.prg.aero. Naopak ICAO kód letiště LKPR či IATA kód PRG zůstává stejný. Nemění se ani názvy letištních stanovišť řízení letového provozu.

S návrhem na přejmenování přišel krátce po Havlově smrti producent a režisér Fero Fenič a podpořila jej přes osmdesát tisíc lidí v internetové výzvě. Návrh se však setkal i s početnou řadou odpůrců.

Mohlo by vás zajímat