Týden ve světě letectví

14.10.2012

Týden ve světě letectví
Týden ve světě letectví (Zdroj: Aeroweb.cz)

Boeing obdržel další objednávku na B737 MAX

Alaska Airlines si objednaly 50 nových letadel typu Boeing 737. Objednávka v hodnotě pět miliard dolarů obsahuje 37 strojů nejnovější verze B737 MAX a 13 strojů verzí B737 NG.

Aljašský dopravce nyní disponuje 120 letadly typu Boeing 737. Nově objednaná letadla budou sloužit především jako náhrada za starší stroje z flotily. Dodávky nových letadel začnou v roce 2015.

V Súdánu havaroval vojenský Antonov, zahynulo 15 lidí

Poblíž súdánského Chartúmu havaroval 7. října vojenský letoun Antonov An-12 s 22 lidmi na palubě. Letoun stoupal po vzletu z Chartúmu když přibližně 40 kilometrů od letiště ohlásil pilot selhání jednoho z motorů a úmysl vrátit se zpět na chartúmské letiště. Krátce na to ohlásil pilot selhání druhého motoru na stejném křídle.

Posádka se pokusila o nouzové přistání, ale po dotyku letounu se zemí došlo k rozlomení stroje a vypuknutí požáru. Při nehodě zahynulo 13 lidí. Další dva lidé podlehli později svým zraněním v nemocnici. Příčina selhání dvou ze čtyř motorů zatím není známa.

Dragon zakotvil u Mezinárodní vesmírné stanice

Nová vesmírná nákladní loď Dragon, která v týdnu odstartovala na svou první zásobovací cestu k Mezinárodní vesmírné stanici(ISS), bezpečně zakotvila u stanice(o startu jsme Vás informovali ZDE!). K připojení zásobovacího modulu došlo v brzkých ranních hodinách 10. října po necelých 60 hodinách strávených na oběžné dráze.

Nyní čeká posádku ISS 17 dní trvající vykládání modulu a jeho opětovné naložení nepotřebným materiálem.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář