AKTUALIZOVÁNO: Letadlo ČSA se vracelo do Prahy na jeden motor

25.10.2012 2 příspěvky

AKTUALIZOVÁNO: Letadlo ČSA se vracelo do Prahy na jeden motor
AKTUALIZOVÁNO: Letadlo ČSA se vracelo do Prahy na jeden motor (Zdroj: Aeroweb.cz)

Včerejší let stroje ATR-42 Českých aerolinií na lince OK594 z Prahy do Ženevy se vymanil z řady rutinních letů. Kvůli závadě pravého motoru se kapitán rozhodl po necelé půlhodině od vzletu pro návrat na letiště Václava Havla. V souladu s příručkou motor vypnul a letoun poté bezpečně přistál v Ruzyni.

Podle záznamu radiové komunikace dostal let 594 povolení ke vzletu z dráhy 24 krátce před osmou hodinou večerní. Když se letoun nacházel v zhruba v letové hladině 60, namísto odpovědi na povolení stoupat vyhlásil pilot neletící stav nouze a slovy "engine number 2 inoperative" informoval řídicího o poruše pravého motoru, který posádka o několik minut později vypnula.

Letoun, do té doby směřující západním směrem na všesměrový maják OKG v Chebu, si poté vyžádal návrat na dráhu 24 v Praze. Ačkoliv řídicí nabízel posádce "bližší" přistání na dráhu 06, piloti trvali na přiblížení a přistání v opačném směru. Po osmadvaceti minutách se ATR s celkem 47 lidmi na palubě posadilo zpět na hlavní ranvej v Praze-Ruzyni.

"V tuto chvíli letadlo prohlížejí Technici Czech Airlines Technics. České aerolinie vypravily na linku do Ženevy náhradní letoun,“ poznamenala včera večer mluvčí ČSA Hana Hejsková.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Nic o pravém motoru

25.10.2012 v 23:37 Correction

tam slyšet nebylo. Jen "Engine #2"...

Odpovědět

RE: Nic o pravém motoru

25.10.2012 v 23:55 Adam Zuska

Díky za připomínku, nějak jsem se nechal unést... Už je to opraveno.

Odpovědět

Přidat komentář