Tecnam pomalu dobývá Evropu a chystá další novinky

15.02.2013

Tecnam pomalu dobývá Evropu a chystá další novinky
Tecnam pomalu dobývá Evropu a chystá další novinky (Zdroj: Aeroweb.cz)

Zatímco italské hlavní město žije především nadcházející volbou nové hlavy katolické církve, 170 kilometrů jihovýchodně vzdálená Capua žije rozmachem svého letecko-výrobního tahouna. Ve zdejších halách Tecnamu zažili úspěšný rok 2012 a hledí vstříc tomu letošnímu.

Aero-Club Air France dal vale starým Cessnám 152 a pro základní výcvik pořídil rovnou tucet nových Tecnamů 2008JC CS/VLA. Na dvou nových strojích Tecnam P2002JF CS/VLA bude v letošní sezoně létat také Aeroklub Kielce.


Foto Tecnam

Nové stroje Tecnam ozdobí ale i aeroklubová letiště v České republice, na Slovensku i v Polsku. Celkem deset prodaných letadel v roce 2012 v tomto regionu musí být na nebi vidět. Aeroklub Soběslav zahájil výcvik na zbrusu novém Echu Super Tow. Jak název napovídá, kromě provozu školy s ním může vlekat, dokonce i velké dvousedadlovky. Strakonické letiště zase ozdobí Echo Super vybavené takřka jako dopravní stroj. To, že dnes může být hlavním navigačním prostředkem iPad, bude zase k vidění v novém Echu Super na letišti v Bubovicích.

Na Slovensku navíc můžete zahlédnout nový dvoumotorový Tecnam P2006T, kterak provádí letecké snímkování. Tento stroj s vše říkajícím označením Multi Mission Aircraft zakoupila společnost Geodeticca.

Po nebi se prohání také zcela nový čtyřmístný model Tecnam P2010 CS/23. Výkon 180 koní motoru Lycoming IO-360 M1A ve spojení s karbonovým trupem a kovovými křídly a konstrukce profesora Luigiho Pascale, která je uplatněna i na menším bratru P2008JC, je v této kategorii jedinečná.


Tecnam P2010 během prvního letu / Foto Tecnam

Pro přátele opravdového UL létání se v Benešově objeví nádherné retro. Opravdový ultralight Echo P92 Classic Light – konstrukce, která před 20 lety fascinovala v novém spartánském provedení.

Výčet zajímavostí není zdaleka konečný. Na veletrh Aero 2013 Friedrichshafen chystá Tecnam opět nová překvapení. Většinu výše jmenovaných letadel si však už nyní můžete sami prohlédnout v letecké škole F AIR na letišti v Benešově.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Tecnam


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář