Evropa přechází na rozteč 8,33 kHz, vyměňovat se bude většina rádií

21.02.2013

Evropa přechází na rozteč 8,33 kHz, vyměňovat se bude většina rádií
Evropa přechází na rozteč 8,33 kHz, vyměňovat se bude většina rádií (Zdroj: Aeroweb.cz)

Česká republika společně s dalšími zeměmi Evropské unie letos zahájí přechod na kanálový rozestup 8,33 kHz v letecké komunikační službě. Novými radiostanicemi budou muset být vybavena všechna letadla uvedená do provozu po 17. listopadu 2013. Kompletní přerod by měl být dokončen do konce roku 2017. V souvislosti s tím se změní i frekvence pozemních stanic. Vyplývá to z nového Leteckého informačního oběžníku AIC C 02/13.

K 7. prosinci loňského roku vstoupilo v platnost Prováděcí nařízení komise (EU) č.1079/2012, které v rámci jednotného evropského nebe upravuje požadavky na letecké a letadlové radiostanice a kmitočtový rozestup kanálů. Nařízení ukládá, aby všechny radiostanice provozované v pásmu 117,975-138 MHz byly schopné operovat s maximální šíří kanálu 8,33 kHz namísto nynějších 25 kHz. Toto opatření povede ke ztrojnásobení kapacity kmitočtového pásma a umožní lepší přerozdělení frekvencí mezi jednotlivé uživatele.

Nejbližším důležitým termínem je 17. listopad 2013. Od tohoto data nebude Český telekomunikační úřad vydávat Individuální oprávnění k letadlové nebo letecké radiostanici - bude tedy možné uvést do provozu pouze radiostanici, která je schopná pracovat s šíří kanálu 8,33 kHz. Stejně tak nebude možné zapsat do Leteckého rejstříku České republiky a rejstříku sportovních létajících zařízení Letecké amatérské asociace jakýkoliv stroj, který je vybaven radiostanicí nesplňující nové podmínky. Pokud bude vlastník radiostanice, případně provozovatel letových navigačních služeb, provádět modernizaci radiovybavení po tomto datu, je rovněž povinen použít radiostanici v souladu s nařízením.

Druhým důležitým termínem je 31. prosinec 2017. Po tomto dni smí být ve vzdušném prostoru České republiky provozovány pouze stroje s radiostanicemi se šíří kanálu 8,33 kHz a nové radiostanice si tedy musí nejpozději do tohoto data pořídit i vlastníci do té doby schválených radiostanic s roztečí 25 kHz.

Letiště a prostory na území České republiky budou převedeny na nové dělení kmitočtů v rozmezí let 2016-2018. Bližší podrobnosti zatím nejsou známy.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Aktuality


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář