Nejen lety letadlem jsou parádní zážitek

16.04.2013

Nejen lety letadlem jsou parádní zážitek
Nejen lety letadlem jsou parádní zážitek (Zdroj: Aeroweb.cz)

Ještě než k nebi vzlétlo první letadlo, objevili lidé jiný prostředek vzdušného létání – horkovzdušný balon. Za tento přelomový objev vděčíme bratrům Étiénnovi a Josephu Montgolfiérům, vynálezcům z francouzského Lyonu, které poprvé napadlo využít horký vzduch k naplnění papírových a později látkových koulí. Předcházelo mnoho pokusů a omylů, ale nakonec se podařilo a 5. června 1783 se z města Annonay úspěšně vznesl k mrakům první horkovzdušný balon. Posádka byla netradiční – jako první se proletěli kohout, ovce a kachna. Ochránci zvířat by s tímto výletem jistě nesouhlasili, pravdou ale je, že tato trojice zvířat se v pořádku vrátila a napomohla tak rozvoji balonového létání. Nic již nebránilo tomu, aby se v koši vydal vzhůru do oblak i člověk. Poprvé se tak stalo 21. listopadu 1783 a těmi šťastnými vzduchoplavci byli Jean-FrançoisPilâtre de Rozier a FrançoisLaurentd`Arlandes.

Balony se těšily obrovskému úspěchu a rozvoji až do doby, kdy bylo sestrojeno první letadlo. Pokrok je nezastavitelný. Ve dvacátém století ovšem horkovzdušné balony slaví comeback a to díky rozvoji rekreačního létání. Let balonem je oblíbený dodnes, díky moderním technologiím a materiálům se jedná o bezpečný zážitek, který ocení děti i dospělí. Cena letu se pohybuje v rozmezí od pár tisíc až po desetitisíce. Záleží na počtu pasažérů v koši, možné je letět ve skupině nebo si udělat exkluzivní soukromý let. Lety balonem se často využívají jako netradiční dárky, odměny zaměstnancům nebo teambuildingové akce.

Když už jsme u netradičního létání za pomoci vzduchu, je třeba zmínit i další skvělý zážitek – tandemový seskok padákem. Na rozdíl od letu balónem, kdy je potřeba vzduch ohřívat, se zde využívá pouze odpor větru a vzdušné proudy. I konstrukce padáku má svou dlouhou historii, která sahá až o středověku k vynálezům Leonarda da Vinciho. A také při prvních seskocích asistovala lidem domácí zvířata. Dnes už jsou padáky technicky dokonalé a kromě použití v armádě se nejvíce využívají právě pro adrenalinové zážitky. Tak vzhůru dolů!

Mohlo by vás zajímat

Témata

Balóny