Informace pro návštěvníky víkendové Aviatické pouti

27.05.2013 3 příspěvky

O víkendu 1. a 2. června se v Pardubicích odehraje již 23. ročník Aviatické pouti. V následujících řádcích vám přiblížíme nejen plánovaný průběh celé akce, ale doplníme i praktické informace, ať už se chystáte do Pardubic přijet nebo přiletět.

Informace pro návštěvníky víkendové Aviatické pouti
Informace pro návštěvníky víkendové Aviatické pouti (Zdroj: Aeroweb.cz)

Za téměř čtvrt století své existence nevynechala Aviatická pouť jediný ročník. Návštěvníci se vždy mohli těšit na průřez leteckou technikou od dob památného přeletu českého inženýra Jana Kašpara z Pardubic do Prahy přes letouny druhé světové války až po nejmodernější stíhačky JAS-39 Gripen. Akce je jedinečná také díky opravdu bohatému doprovodnému programu, který dobovou technikou a divadelním zpracováním skvěle dokresluje letecké ukázky. Na své si přijdou i fanoušci jiné než letecké techniky. V areálu bývá vystaveno množství historických vozidel a vojenské techniky.

Letecká událost pořádaná pravidelně od roku 1991, která letos nese podtitul Tenkrát na východě, nabídne opět bohatý program jak ve vzduchu, tak na zemi, ať už v podobě doprovodných akcí, statických ukázek nebo koncertů známých kapel.

Na co se můžete těšit?

Již na pátek 30. května jsou naplánovány přílety a nácvik účinkujících letadel a jejich posádek. Večer zahraje návštěvníkům skupina Elán. Plný letový program je pak naplánován na následující dny. V sobotu i neděli bude areál letiště otevřen návštěvníkům od 8:00 do 20:00. Po celou tuto dobu budou probíhat vyhlídkové lety pro veřejnost a doprovodný program akce. Hlavní letecký program začne oba dva dny těsně po poledni.

V sobotu otevře program ukázka letecké techniky Armády České republiky se stíhačkami JAS-39 Gripen, bitevníky L-159 Alca a vrtulníky Mil Mi-24 a W3A Sokol. Další ukázky pak začnou v době první republiky představením letounů Avia BH.1 nebo Tatra 101. Následovat budou divadelně zpracované bitvy z druhé světové války s plejádou strojů ze všech stran fronty. Za zmínku určitě stojí čtyřmotorový bombardér B-17 Flying Fortress, Messerschmitt Me-109 nebo ruský dvouplošník Polikarpov Po-2.

Od šestnácti hodin je připraven blok ukázek s názvem Zlatý věk proudové éry, ve kterém se představí kromě známých českých strojů L-29 Delfín a L-39 Albatros i takové rarity jako Hawker Hunter nebo první proudový stíhač používaný Angličany za druhé světové války Gloster Meteor. Příznivce bezmotorového létání jistě zaujme aerovlek kluzáku Lo-100 českým dvouplošníkem Aero-104, po kterém bude následovat bezmotorová akrobacie.

Vrcholnou motorovou akrobacii předvedou známí Flying Bulls na českých akrobatických speciálech Zlín 50 LX a pokud bude počasí přát, odehraje se hromadný vzlet horkovzdušných balonů. Ještě před letovým programem je pro návštěvníky v sobotu připraven koncert kapely Čechomor.

Nedělní program ve většině ukázek kopíruje sobotu až na jednu významnou ukázku. Zmíněná "Létající pevnost" se v neděli zúčastní historické rekonstrukce náletu na Pardubické letiště ze srpna roku 1944, kdy se více než 400 amerických a britských bombardérů pokusilo zničit pardubickou rafinérii Fanto Werke a školní letectvo Luftwaffe, které toho času sídlilo právě na základně v Pardubicích. Podrobnosti o rekonstrukci si můžete přečíst ZDE!

Příletové a odletové informace

Pokud plánujete na Aviatickou pouť dorazit vlastním letadlem, připravili organizátoři akce opět přesné instrukce pro přílet a následný odlet z Pardubic. Na letiště je možné přiletět bez letového plánu pokud necestujete ze zahraničí. Všichni cestující platí na akci vstupné jako běžný návštěvník, pouze velitel letadla je poplatku za vstup ušetřen.

Na letišti bude umožněno natankovat palivo AVGAS 100LL a JET A-1. Pokud máte v plánu tankovat více než 100 litrů leteckého paliva, je nutné palivo objednat minimálně sedm dní předem. Kompletní instrukce naleznete na stránce ZDE!

Přílet

Přilétávající letadla se ohlásí na frekvenci 120,150 (volací znak Pardubice TWR) před publikovanými vstupními body do CTR a uvedou pouze svoji volací značku a polohu. Dále budou instruována stanovištěm řízení letového provozu. Letadla na okruhu a vstupující do okruhu musejí mít zapnuto externí osvětlení pro dosažení maximální viditelnosti (přistávací světlomety, zábleskové majáky apod.). Po přistání urychleně uvolní RWY pojezdovou "C" odkud budou na stojánku zavedena follow me.

Odlet

Odlétávající letadla budou spouštět na pokyn řídícího stojánky ne dříve než pět minut před začátkem  svého odletového okna (viz níže), přičemž musejí monitorovat frekvenci 120,150 MHz (Pardubice TWR) a udržovat radiový klid na frekvenci. Pojíždění bude zahájeno na vizuální pokyn řídícího stojánky a za follow me na vyčkávací stanovistě "C" RWY 27/09. První letadlo v řadě na vyčkávacím místě ohlásí na frekvenci 120,150 MHz (Pardubice TWR) svůj volací znak a výstupní bod z CTR. Na základě tohoto hlášení obdrží QNH, vítr, dráhu pro vzlet a povolení ke vstupu na dráhu vzletu.

Důležitá je informace, že přílety a odlety jsou zakázány v době trvání hlavního programu, tj. 1. a 2. června od 11 do 17:30 SELČ.

Všechny potřebné informace o letišti Pardubice jsou publikovány v AIPu, část AD 2-LKPD. Letiště je schválené pro civilní letový provoz VFR a IFR a je základnou školního letectva AČR.

Jak do Pardubic?

Většinu návštěvníků bude určitě zajímat i doprava na Aviatickou pouť jinak než vzduchem. Pokud plánujete vyrazit vlastním autem, organizátoři doporučují učinit tak s dostatečným předstihem. Pro návštěvníky budou připravena vyhrazená parkoviště, ze kterých se dostanete na letiště chůzí za 10-15 minut.

Držitelé vstupenek na Aviatickou pouť budou moci využít speciální vlakové spoje ze stanice Pardubice hl. n. do stanice Pardubice Závodiště zcela zdarma. Odtud se návštěvníci dostanou na letiště opět zdarma Letištním Expressem. Stejnou cestou bude možné jet i zpět po skončení akce

Vstupenky

Vstupenky na Aviatickou pouť můžete pořídit v předprodeji pomocí služeb Ticketstream, Ticketportal nebo Ticketart. Kromě nižší ceny vám umožní vstupenka z předprodeje využít služeb vlakové dopravy na akci zdarma. Jednodenní vstup pro dospělého činí 260 Kč a dítě ve věku 6-15 let zaplatí 50 korun. Pokud by měl někdo zájem sledovat páteční přílety účastníků Aviatické pouti, jsou k dispozici lístky pouze na pátek za 90 Kč.

Vstupenky bude samozřejmě možné zakoupit přímo na místě. Dospělí pak zaplatí 280 Kč a dítě 50 Kč. Pro zájemce o luxusnější zážitek připravili organizátoři Zlatou a Pikantní vstupenku. Detaily ke všem druhům lístků získáte na stránce ZDE!

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

prilet letadlem

28.05.2013 v 16:31 Lubos

Nemate nekdo vlastni zkusenosti s priletem a odletem? Pred par lety jsem cetl recenze ze to obzvlaste pri odletu byla docela anarchie. Odletal si kdo chtel, jak chtel... Na rizena letiste bezne letam, nemam s tim problem, ale predstava deseti VFR letadel na okruhum mi moc klidu nepridava. Chci letet s rodinou a detmi a nechtel bych aby meli nepekny zazitek ze sakrujiciho tatinka nadavajiciho na neukaznene piloty :-) Dekuji

Odpovědět

re: prilet letadlem

28.05.2013 v 22:22 Martin Babák

Příletu se není třeba bát. Jen počítejte s delším kroužením nad určeným vyčkávacím bodem. Po té vás řídící pošle rovnou do třetí/čtvrté a na přistání. U odletů je ta anarchie hlavně na zemi. Nejtěžší je asi vecpat se do fronty na rádiu. Když už pojíždíte v řadě letadel, tak jste za vodou. Po startu je to rovnou pryč z Pardubic a tím je hotovo. Taková jest moje zkušenost.

Odpovědět

RE: prilet letadlem

30.05.2013 v 22:18 Petr

Pro prilet i odlet je potreba mit slot! Jednou se mi podarilo ho ziskat od organizatoru i po uzaverce. Prilet bez problemu, je potreba pocitat s pripadnym vyckavanim. Stojanka navstevniku je na trave, ktera byva po dlouhodobych destich hodne mokra. Vyjma lonskeho roku se mohly posadky zdrzovat u svych letadel, loni to v prubehu soboty poradatele zakazali a vsechny nas vyhnali. S vyjimkou lonskeho roku bylo tez mozne vzdy pod vedenim velitele letadla projit i stojanku vystupujicich letadel. Kazdorocne panuje pri odletech naprosty chaos a organizatori pousteji letadla na odlety slot neslot. Pred nahozenim je od RL nutne ziskat povoleni a po nahozeni opet vyzadat povoleni k pojizdeni s udanim letiste urceni a vystupniho bodu z CTR.

Odpovědět

Přidat komentář