Den otevřených dveří v Břeclavi přilákal stovky návštěvníků

05.06.2013

Den otevřených dveří v Břeclavi přilákal stovky návštěvníků
Den otevřených dveří v Břeclavi přilákal stovky návštěvníků (Zdroj: Aeroweb.cz)

Den otevřených dveří pořádaný Aeroklubem Břeclav na stejnojmenném letišti v sobotu přitáhl návštěvníky ze širokého okolí. Přestože byl na akci vstup zdarma, dokázali pořadatelé zajistit program, který si nezadá s leckterým komerčním leteckým dnem.


Skupina Follow me

Na statické ukázkce byly připraveny nejrůznější typy strojů. Od historického dvouplošníku Bücker 131 Jungman, přes české větroně VT-16 Orlík a L-23 Super Blaník až po známé cvičné letouny Cessna 172 a Zlín 142.

Hlavním lákadlem akce byli ovšem letové ukázky. Již od začátku programu udivovali diváky i zkušené piloty svým uměním letci ze skupiny Follow me, kteří předváděli skupinovou slétanost křídlo na křídlo na třech letounech Zlín 226 a jednom Zlínu 326. Jejich formace s poetickými názvy jako Žebřík či Klobása bavili návštěvníky několikrát v průběhu celého dne.


Skupina Follow me

Krátce před polednem proburácel nízko na dráhou Martin Šonka se svou Extrou 300SR a po krátké přestávce předvedl, jak vypadá špička světové akrobacie v podání českého letce. Martin Šonka vystoupil celkem dvakrát a každý jeho let všichni sledovali se zatajeným dechem.


Martin Šonka a jeho Extra 300SR

V ukázkách, kde piloti nelétali hlavou dolů se objevili Z-37 Čmelák, lehký čtyřmístný vrtulník Robinson R-44 nebo letouny C-172 ve formaci se Zlínem 142. Dvěma průlety se na Dni otevřených dvěří prezentoval i L-410 Turbolet, který bohužel nepřistál a nemohl se tak ukázat divákům na zemi. Ke konci letového programu přišel na řadu aerovlek kluzáku HpH304 Shark ultralehkým WT-9 Dynamic. Po vypnutí kluzáku přišel průlet na vysoké rychlosti a v očekávání brzkého přistání jsem již "žralokovi" nevěnoval pozornost. O to větší bylo mé překvapení, když za okamžik Shark prosvištěl nad plochou znovu, nyní ovšem doprovázený vůní spáleného kerosinu. Ano, jednalo se o verzi poháněnou proudovým motorem.


Kluzák HpH304 Shark

Mimo ukázek byl pro návštěvníky připraven obvyklý sortiment stánků, výstava historických vozidel a samozřejmě možnost svézt se letadlem, vrtulníkem nebo si skočit padákem v tandemu. Den otevřených dveří v  Břeclavi má několikaletou tradici a doufejme, že tradice bude pokračovat stejně kvalitním programem i v dalších letech.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář