Od 1. října se mění rozdělení vzdušného prostoru okolo Přerova

27.09.2013

Od 1. října se mění rozdělení vzdušného prostoru okolo Přerova
Od 1. října se mění rozdělení vzdušného prostoru okolo Přerova (Zdroj: Aeroweb.cz)

V souvislosti s dlouho avizovaným odchodem Armády České republiky z letiště v Bochoři dochází od 1. října 2013 k významným změnám vzdušného prostoru v okolí Přerova. Zcela zaniká řízený okrsek MCTR Přerov, koncová řízená oblast MTMA Přerov a související stanoviště řízení letového provozu. Změny se však dotknou i okolních prostorů.

Z letiště v Přerově se tak stane neřízené neveřejné mezinárodní letiště, použitelné za podmínek viditelnosti země (VMC), s ryze civilním prostorem. Dosavadní řízený okrsek MCTR je nahrazen letištní provozní zónou ATZ Přerov. Pro lety ve větších výškách je však třeba dbát na nově publikované prostory, přesněji řečeno rozšíření stávajících TMA Ostrava a TMA Brno do oblasti původní TMA Přerov.


Kliknout pro zvětšení

Zajímavé je, že  v souvislosti se zánikem prostorů MCTR a MTMA zanikají i příslušná stanoviště a kmitočty, tedy Přerov Věž, Přerov Approach a Přerov Přesný. Dosud však není jasné, zdali bude na letišti poskytována služba AFIS či informace v omezeném rozsahu ("služba Radio") dle nového Dodatku S předpisu L11. Prozatím by tedy měl provoz v Přerově probíhat jako na neobsazené ploše.

Změna rozdělení vzdušného prostoru se dotkne též nedalekého letiště v Prostějově a místního publikovaného omezeného prostoru LK R6, který prakticky kopíruje horizontální hranice letištní provozní zóny ATZ a bývá aktivován v době výsadkové činnosti na zdejším letišti. Jeho horní vertikální hranice, která dosud oddělovala prostory v 5 000 stopách, se zvyšuje až na letovou hladinu 95 nad mořem.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář