ATR ČSA se vracelo do Budapešti kvůli požáru motoru po vzletu

03.10.2013

ATR ČSA se vracelo do Budapešti kvůli požáru motoru po vzletu
ATR ČSA se vracelo do Budapešti kvůli požáru motoru po vzletu (Zdroj: Aeroweb.cz)

Letoun ATR 72-500 registrace OK-YFT Českých aerolinií se včera ráno potýkal s požárem motoru po vzletu. Při odletu z dráhy 31R budapešťského letiště Ference Liszta (LHBP) posádka vyhlásila stav nouze a zažádala o okamžité vektorování na přistání. Stroj dosedl v pořádku po dalších asi deseti minutách, nikdo nebyl při incidentu zraněn a celá událost se obešla i bez asistence záchranných složek.


Zvukový záznam vyhlášení stavu nouze / Airportal.hu

Posádka letu OK787 na pravidelné lince do Prahy vyhlásila mayday ve fázi po vzletu, zhruba ve výšce 3 000 stop nad mořem. Ze záznamu komunikace vyplývá, že posádka bezprostředně před deklarováním stavu nouze uhasila levý motor a dým následně pronikl i do kabiny cestujících. Řídicí letového provozu okamžitě nařídil stroji klesat do 2 500 stop a zahájil vektorování zpět na dráhu 31R. Letoun bezpečně přistál se všemi 33 cestujícími a čtyřmi členy posádky.

Ze záznamu komunikace je též patrné, že posádka postupovala v souladu s provozní příručkou, když nefunkční pohonnou jednotku Pratt & Whitney PW127 vypnula a nadále pokračovala v letu na jeden motor. Letoun je momentálně stále na ploše budapešťského letiště, kde jej prohlížejí mechanici ČSA.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář