Dárky pro piloty

07.12.2013

…aneb návod pro všechny manželky, manžele, milenky, milence, maminky, tatínky i dcery a syny, jejichž blízcí jsou – stejně jako my – postiženi létáním. :)))

Dárky pro piloty
Dárky pro piloty (Zdroj: Aeroweb.cz)

Známe to taky. Milujeme létání a naši nejbližší to dobře vědí. Někteří z nich nám dokonce chtějí udělat nefalšovanou radost, a tak hledají jakoukoliv inspiraci, čím nám zpříjemnit chvilky strávené v kokpitu. Je sice pravda, že ten parádní pocit z letu jen tak něco nevyrovná, ale mnoho různých věciček ho dokáže ještě zvýraznit.

Pokud víte, že vás nebo vaše příbuzné trápí stejný problém, sestavili jsme pro vás kratičký seznam letošních hitovek, které vašeho nejmilejšího pilota či nejmilejší pilotku u vánočního stromku rozhodně potěší.

Ať slyší jen to, co je třeba

O leteckých sluchátkách vědí piloti své. Většina z nich však stále svá vlastní sluchátka nemá, a tak je odkázána na erární kusy v leteckých školách, které – byť mohou být kvalitní – bývají vlivem masového používání v žalostném stavu a navíc jejich mikrofon „políbí“ i několik vášnivých aviatiků denně. Je to v podstatě něco jako nosit neprané kalhoty poté, co už je oblékaly desítky lidí před vámi.


Nejlepší sluchátka s aktivním odhlučněním Bose A20 / Foto Bose

Řešení je přitom jednoduché. Pilotní sluchátka jsou každoročně žádaným artiklem, a pokud je pilot najde pod stromečkem, rozhodně se zaraduje. Soudobá sluchátka jsou ovšem dvojího druhu a podle toho se odvíjí i jejich cena. Jednou z variant jsou „klasická“ sluchátka s pasivním tlumením – tedy co projde přes molitanové izolační polštářky, to pilot prostě uslyší. Modernějším řešením a hitem posledních cca dvou let jsou však sluchátka s aktivním tlumením. Zjednodušeně řečeno, sluchátka aktivně potlačují vybrané zvukové frekvence a výsledkem je krásně čistý poslech právě toho, co pilot potřebuje nejvíce – tedy řídicích letového provozu a pochopitelně vás, spolucestujících. Neruší jej ani zvuk motoru, ani jiné ruchy.

Absolutní špičkou mezi sluchátky s aktivním tlumením jsou jednoznačně Bose A20 od světoznámého výrobce zvukotechniky. Jejich vzhled je elegantní, jejich použití snadné a jejich provedení na nejvyšší úrovni, mimo jiné i díky výběru netradičních materiálů, jako je například vycpávka hlavového mostu z ovčí vlny.

A když už se blíží ty Vánoce, rozhodli jsme se, že budeme ke každým v prosinci objednaným sluchátkům nadělovat – jednak slevu 10 % na každá další sluchátka Bose A20 a navíc k nim od nás dostanete pěknou brašnu Brightline B6 Convey jako dárek, kam si váš pilot pohodlně uloží všechny další potřeby. Více informací o akci najdete ZDE!

If it ain’t Boeing, I’m not going…

Populárním „soubojem“ mezi celou řadou pilotů je příslušenství k fanouškovské skupině jednoho ze dvou největších světových výrobců letadel, firem Airbus a Boeing. Toto špičkování – byť to pochopitelně ani jedna ze stran nepřizná – je ve skutečnosti dost nesmyslné, leč přesto je pravidelně fanoušky přiživováno například nošením nejrůznějších doplňků či oděvů, které příslušnost k dané skupině zřetelně vyjadřují, a na letištích i mimo ně jsou pak důvodem pro další nekonečnou diskusi o tom, jestli je lepší A nebo B.

Pokud trávíte čas s někým, kdo v hojné míře používá slova jako „bulík“, „Jumbo“ či třeba „winglet“, pak ho s velkou pravděpodobností nadchne jakákoliv drobnost ze sortimentu Boeing Store. Zvolte třeba klíčenku, odznáček, propisku nebo rovnou nástěnný plakát či model. Pro vás to může být pár korun, pro skutečného „boeingáře“ to však bude dárek k nezaplacení.

A příznivce letadel či vrtulníků jakýchkoliv jiných značek určitě nadchne libovolný dárkový předmět, podle něhož bude jasně vidět, že mu v žilách koluje kerosin.

Hodinky, co ho vždy dovedou k vám

Už dávno není pravda, že by se piloti orientovali podle hvězd. To zas takové překvapení není. Pomalu ale také přestává být „v módě“ obyčejné létání podle mapy. Sice to – alespoň většina z nás – nějak umí a pravidelně prokazuje při různých zkouškách a přezkoušeních, ale většina pilotů si oblíbila trochu pohodlnější způsob navigace, a sice pomocí GPS přístrojů, které fungují stejně jako ty pro auta nebo turisty.

S poněkud převratným produktem pro piloty ovšem letos přišel světoznámý výrobce navigací, americká společnost Garmin. Ta se odhodlala instalovat světovou mapovou databázi do náramkových hodinek a nechala tak vzniknout skutečně prvním užitečným hodinkám pro piloty. Měřit čas přesným chronometrem a barometrickou výšku sice umí i jiné kusy, ale jenom Garmin D2 vykreslí trasu přímo k vybranému letišti či podle letového plánu a budou vašeho pilota navádět díky tříosému kompasu vždy do toho správného cíle.

Vychytávkou těchto hodinek je ještě možná spolupráce s ovládáním HD kamery Garmin VIRB, díky které můžou z letů vznikat velmi pěkné videozáznamy a impozantní kokpit-videa. Kamera natáčí videa ve vysokém rozlišení nebo s vysokorychlostním snímáním až 120 snímků za sekundu. Výsledné video nebo fotografie si můžete rovnou prohlédnout na 1,4palcovém displeji. Kamera je navíc voděodolná a lze ji tak používat i v nepříznivém počasí.

Éro, kam se zaposloucháš

Ruční radiostanice nepatří mezi standardní vybavení pilotů. Přesto se na letištích pohybuje řada lidí, kteří mají co do činění s provozem a bez podobné věcičky se neobejdou. Pakliže máte doma někoho, kdo vlastní patřičná oprávnění, a chcete mu udělat radost nevšedním způsobem, zalovte v této kategorii.

Lídrem na trhu ručních radiostanic je společnost Icom, která se pyšní nejprodávanější „vysílačkou“ Icom IC-A6E, která je přizpůsobená i nové kanálové rozteči, na níž letecká komunikace začala postupně přecházet a brzy se bez ní takřka nebude možné obejít. Menší a levnější variantou je radiostanice Icom IC-R6, která navazuje na úspěšný model předchozí řady R5.

Zachraň se, kdo můžeš

A je-li váš pilot tak trochu dobrodruh, pak možná ani netušíte, jaké nástrahy ho mohou potkat při jeho cestách. Určitě se proto mrkněte na nejrůznější záchranné pomůcky, které vašeho pilota možná pod stromečkem dvakrát nenadchnou, ale dáte mu alespoň jednoznačně najevo, že vám na něm záleží, ať si létá kdekoliv (… a za kýmkoliv ).

Ať už se rozhodnete pro cokoliv, hlavně si Vánoce společně užijte!

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář