Motorovému létání je právě 110 let, první let trval 12 sekund

17.12.2013

Motorovému létání je právě 110 let, první let trval 12 sekund
Motorovému létání je právě 110 let, první let trval 12 sekund (Zdroj: Aeroweb.cz)

Na zemi asi není pilot, který by neznal toto datum - 17. prosince 1903. Jako ozvěna je s tímto datem spjata bratrská dvojice, Orville a Wilbur Wrightové. Právě oni totiž zmíněného dne uskutečnili první oficiálně uznaný motorový let. Byť trval pouhých 12 sekund, položil základy éry, která právě dnes slaví 110. výročí.


Foto Wikimedia Commons

Ano, bylo to 17. prosince a byl to mladší z bratrů Orville, který nakonec "ležel" za řízením Wright Flyeru během slavné dvanáctisekundovky. Los o tři dny dříve přitom určil, že pilotem bude Wilbur, ale ten se téhož dne lehce zranil při prvním pokusu o let. Kvůli malé zkušenosti zřejmě příliš tahal po vzletu a po třech vteřinách dopadl o kousek dál do písku. O letu ještě nemohla být řeč. Oprava Flyeru si navíc vyžádala další dvoudenní odklad.

A tak se, vědom si bratrova nezdaru, Orville zapsal do historie jako pilot prvního motorového letu. Po odpoutání z kolejnice manipuloval s větším citem a po asi 37 metrech opět přistál, podle tehdejších měřítek poměrně hladce. Ten den pak bratři uskutečnili ještě další tři lety a nejdelší z nich trval bezmála minutu.

Ačkoliv je pro letectví dnešní datum nanejvýš symbolické, slavné prvenství bratrů Wrightových je zejména v posledním půlroce velmi zpochybňováno. Asi nejvýraznějším stínem jsou údajné staré novinové zprávy listu Bridgeport Herald, které zmiňují hned dva úspěšné lety původem německého letce Gustava Whiteheada. Whitehead se měl na dvoumotorovém stroji vlastní konstrukce vznést až do výše 15 metrů a měl překonat i několika kilometrovou vzdálenost již v roce 1901.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář