Zemřel generál Štandera, jeden z posledních čs. pilotů RAF

21.02.2014

Zemřel generál Štandera, jeden z posledních čs. pilotů RAF
Zemřel generál Štandera, jeden z posledních čs. pilotů RAF (Zdroj: Aeroweb.cz)

Včera ve věku 95 let zemřel brigádní generál ve výslužbě Miroslav Štandera, jeden z posledních československých letců, který za války sloužil i v řadách britského Královského letectva RAF. Byl také posledním Čechem, který bojoval v bitvě o Francii v květnu a červnu 1940.

Generál Štandera pocházel z Prahy. Svůj letecký život odstartoval v roce 1936, když dobrovolně vstoupil do vojenského letectva. Po okupaci Československa zamířil do Francie, kde se zúčastnil leteckých bojů, při nichž byl dokonce sestřelen a na chvíli zajat německými jednotkami. Podařilo se mu však uprchnout a jako jeden z posledních byl evakuován do Anglie.

Ani v Anglii si od války "neoddechl", coby člen 312. československé stíhací perutě se zúčastnil bojů o Anglii. Po válce se sice vrátil do vlasti a byl přidělen k plzeňské bombardovací peruti, nástup komunistů k moci v roce 1948 však znamenal jeho konec v armádě a hrozba persekucí ze strany režimu jej přiměla k útěku zpět do Anglie. Zde opět vstoupil do řad RAF, v němž působil dalších sedm let.

V roce 1983 odešel do důchodu a přestěhoval se do Bavorska. Nakonec se ale přece vrátil do Plzně, a to v roce 1994. Stal se také čestným občanem města. V roce 2006 byl prezidentem Klausem oceněn řádem Tomáše Garriguea Masaryka. Často byl k vidění na letišti v Letkově, kam chodil odpočívat a občas se i proletět se členy místního aeroklubu.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář