Předpis L11 se změní, letecké dny už nebudou potřebovat službu AFIS

24.03.2014

Předpis L11 se změní, letecké dny už nebudou potřebovat službu AFIS
Předpis L11 se změní, letecké dny už nebudou potřebovat službu AFIS (Zdroj: Aeroweb.cz)

Otázku "jak dál", kterou si v souvislosti s ubýváním letišť poskytujících službu AFIS kladli snad všichni pořadatelé veřejných leteckých vystoupení a soutěží, by s konečnou platností měla zodpovědět chystaná změna předpisu L 11. Z jeho Dodatku S totiž zmizí paragraf, který zakazujel pořádání těchto akcí na letištích se službou RADIO.


Foto Hphoto Stanislav Hemrle

Jakmile vešel nový dodatek v platnost, začali pořadatelé některých akcí být na poplach. Předpis totiž mluvil jasně: "Na letišti, kde jsou poskytovány informace (služba RADIO, pozn. red.), nesmí být pořádáno letecké veřejné vystoupení nebo letecká soutěž." Když později vyšlo najevo, že služba AFIS zůstane zachována jen na sedmi českých aerodromech (více informací ZDE!), bylo jasné, že s drtivou většinou leteckých dnů u nás by byl konec.

Na situaci naštěstí Úřad pro civilní letectví (ÚCL) zareagoval včas, když připravil změnu předpisu, která zmíněný odstavec vypouští, a naopak specifikuje podmínky pro osoby poskytující službu RADIO při konání leteckých veřejných vystoupení. Změna předpisu, která dále například sjednocuje některé pojmy užívané v letecké legislativě, je nyní v připomínkovém řízení, a to až do 11. dubna. Účinnost změny lze předpokládat po vyhodnocení případných námitek.

Nové rozdělení služeb na neřízených letištích vyplývá z požadavků evropské legislativy na služby řízení letového provozu. ÚCL na základě rozhovorů s provozovateli tuzemských letišť inicioval vznik nové služby poskytování informací známému provozu, která do služeb ŘLP - na rozdíl od služby AFIS - oficiálně nepatří, a nevztahují se na ní tudíž rozsáhlé administrativní, ekonomické a personální požadavky, které by česká letiště nedokázala ve většině případů splnit. Více jsme se tomuto tématu věnovali v článku ZDE!

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář