V pátek vychází Databáze letišť 2014 a s ní zbrusu nové mapy

03.04.2014

V pátek vychází Databáze letišť 2014 a s ní zbrusu nové mapy
V pátek vychází Databáze letišť 2014 a s ní zbrusu nové mapy (Zdroj: Aeroweb.cz)

Databáze letišť 2014 vychází v pátek 4. dubna, v tento den později odpoledne by měla být již k dispozici v leteckých prodejnách. Distribuce objednávek začíná v pondělí 7. dubna. Budeme se snažit všechny objednávky vyřizovat co nejdříve po obdržení. Avšak z důvodu leteckého veletrhu AERO Friedrichshafen nebude distribuce v týdnu od 7. do 13. dubna dostupná. Distribuce pak bude pokračovat dále od 14. dubna.

Součástí Databáze letišť 2014 je opět oficiální letecká mapa ICAO 1 : 500 000 České republiky vydaná Leteckou informační službou ŘLP ČR. Naše spolupráce se společností Řízení letového provozu České republiky pokračuje již třetím rokem. ŘLP projevilo opět zájem distribuovat oficiální leteckou mapu ICAO mezi všechny piloty. Jsem velmi rád, že právě Databáze letišť je nadále partnerem ŘLP, jelikož je v České republice nejrozšířenější a nejvíce používanou pomůckou pro VFR lety všeobecného letectví.

Největší novinkou Databáze letišť 2014 je další úplně nová letecká mapa VFR 1 : 500 000 České republiky a Slovenska. Mapa je připravena pomocí nejmodernějších technologií a současných trendů digitální kartografie. Na zpracování mapy jsem si dal velmi záležet a doufám, že se stane dobrou pomůckou pro všechny piloty. Tato mapa je zcela novým produktem, obsahuje všechny informace z Databáze letišť a její kompletní zpracování jsem prováděl vlastními prostředky. Proto jsem mohl dobře odladit jak barevnost, tak způsob vyjádření všech obsažených infomací.

Databáze letišť 2014
Ukázka nové mapy VFR 1 : 500 000 (kliknout pro zvětšení)

Mapa obsahuje topografický podklad optimalizovaný pro srovnávací navigaci při letech VFR letadel všeobecného letectví a samozřejmě kompletní letecké informace. Topografický podklad je doplněn o informaci o výšce terénu pomocí systému barevných odstínů. Mapový klíč je zpracovaný s důrazem na přehlednost mapy, vhodnost pro srovnávací navigaci za letu i pro plánování trasy letu při předletové přípravě. Způsob zpracování leteckých informací vychází z mapového klíče, který jsem navrhl pro letecké mapy již v loňském roce a je použit nejen ve všech mapách ve vaší Databázi letišť, ale také například v mapách vydávaných LAA (pro mapy LAA leteckou vrstvu kompletně zpracovávám a dodávám na klíč).

Vertikální rozsah leteckých informací je od země do FL95 (pro Slovensko do FL90), jak je v našich mapách pro VFR již zvykem. Platnost leteckých informací je pro ČR od 1. května 2014 a pro SR od 29. května 2014. Mapa by vám tudíž měla dobře sloužit celou leteckou sezonu roku 2014. Doufám, že na poslední chvíli před nabytím platnosti mapy nepříjde nějaká změna.

Záležet jsme si dali také na výběru vhodného kvalitního papíru. Snad se nám podařilo vybrat papír dostečně pevný pro dlouhou životnost mapy, ale přitom přizpůsobivý pro pohodlnou práci s mapou. Na papír se dobře píše všemi druhy psacích potřeb - od obyčejné tužky (která se dá dobře vygumovat) přes propisky až k fixům. Čára nakreslená měkkou tužkou je v mapě dobře čitelná a bez zbytku a poškození mapy vygumuvatelná.

Nová mapa je přiložena ke každé Databázi letišť a je možné ji doobjednat také samostatně. Znamená to, že u vaší Databáze letišť najdete od letoška celkem tři mapy: naší mapu VFR 1 : 500 000 ČR + SR, oficiální mapu ICAO ČR (od ŘLP) a navíc jako v předchozích letech naší plánovací mapu vzdušného prostoru ČR + SR v měřítku 1 : 1 000 000.

Nová Databáze letišť PROFI 2014 obsahuje stejně jako loni všechna letiště ČR a SR. V letošním roce obsahuje rekordních 219 letišť a UL ploch ČR a SR (celkem obsahuje 480 stran kvalitních a podrobných leteckých informací). Více o ni najdete na www.aerobaze.cz/profi.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář