Dobrodruh Steve Fossett by dnes oslavil 70. narozeniny

22.04.2014

Dobrodruh Steve Fossett by dnes oslavil 70. narozeniny
Dobrodruh Steve Fossett by dnes oslavil 70. narozeniny (Zdroj: Aeroweb.cz)

Nevynalezl žádné převratné technické řešení, nejmenuje se podle něj žádný typ letadla, nepatřil k hrdinům vzdušných bojů žádného "slavného" konfliktu. Přesto by se právě jméno Stevea Fossetta a jeho přínos nejen letectví neměly zapomínat. Tento dobrodruh tělem i duší, který neváhal do svých snů investovat mnoho vydělaných miliard, by se dnes dožil 70 let.

Steve FossettNebylo to zdaleka jen letectví, čím si tento Američan řekl o pozornost. Začínal na zemi - od začátku však hleděl do rekordních dálek a výšin. Už během univerzitních studií se odhodlal k neobvyklému počinu, když i přes silné proudy přeplaval Sanfranciský záliv až k alcatrazské věznici. Na to později navázal dalším sportovním výkonem stejného druhu a jedním ze svých 116 rekordů - vůbec nejpomalejším přeplaváním Lamanchského průlivu. Kromě toho například vystoupal na nejvyšší vrcholy šesti kontinentů a autem se proháněl jak na rallye Dakar, tak během čtyřiadvacetihodinovky v Le Mans.

Ještě než se Fosset vrhl do vzduchu, vytvořil řadu rekordů na moři. S vlastní plachetnicí Cheyenne v roce 2004 například ustanovil rekord v rychlosti obeplutí světa. Kulatost Zeměkoule ho vůbec nenechávala chladným - celou ji později obletěl bez mezipřistání v balónu i v letounu. Ve vzduchu pak vytvořil další řadu milníků, mezi kterými ještě vyniká nejdelší uletěná vzdálenost bez doplňování paliva: 41 467,53 km.

Právě záliba v létání však nakonec připravila Fosseta v září roku 2007 o život, kdy se ztratil při běžném letu nad pouští v americké Nevadě. Ačkoliv po něm pátralo několik týmů, nepodařilo se najít vůbec žádné stopy, a tak byl na návrh Fossetovy ženy dobrodruh v únoru 2008 prohlášen za mrtvého. Definitivní konec jeho příběhu však učinil až náhodný nález trosek letadla a lidských ostatků, patřících podle analýzy DNA Fossettovi, skupinou turistů v říjnu 2008.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář