OBRAZEM: ILA Berlin Air Show 2014

28.05.2014

Od 20. do 25. května se na části letiště Schönefeld uskutečnil další ročník nejstarší světové letecké výstavy ILA Berlin Air Show.

OBRAZEM: ILA Berlin Air Show 2014
OBRAZEM: ILA Berlin Air Show 2014 (Zdroj: Aeroweb.cz)

První ročník ILA Berlin Air Show se uskutečnil již v roce 1909 ve Frankfurtu nad Mohanem. Jako každoročně byly i letošní první tři dny akce určeny odborníkům. V pátek a o víkendu mohla show navštívit také široká veřejnost.

Během letošního ročníku, který slavnostně zahájila německá kancléřka Angela Merkelová, zhlédlo 227 tisíc návštěvníků celkem 30 hodin leteckých ukázek. K těm nejatraktivnějším patřila ve veřejné části představení českého letounu Saab JAS-39 Gripen, turecké Lockheed Martin F-16 „Solotürk“, trojice warbirdů Chance Vought F4U-F Corsair, North American B-25 Mitchell a Messerschmitt Me-262 „Schwalbe“. Neméně zajímavé byly také ukázky Douglasu DC-6B nebo akrobatů na letounech Extra 300.

Na zemi se největšímu zájmu návštěvníků těšil Airbus A380-800 Emirates, Antonov An 124-100 nebo americký Boeing C-17 Globemaster III. Velké množství letounů si mohli zájemci prohlédnout i zevnitř.

Tradičně bylo velmi silně zastoupeno domácí a americké letectvo. Alespoň pro mne pak byla příjemným překvapením hojná účast vojenských letounů s českými výsostnými znaky. Naopak za mínus lze v rámci přehlídky pro veřejnost považovat absenci civilních dopravních letounů firmy Boeing či fakt, že se letos ve vzduchu nepředstavila ani „třistaosmdesátka“, ani žádné další větší dopravní letadlo.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář