Diamond DA50 poprvé s turbínovým motorem

24.01.2015

Diamond DA50 poprvé s turbínovým motorem
Diamond DA50 poprvé s turbínovým motorem (Zdroj: Aeroweb.cz)

Před několika dny oznámila rakouská firma Diamond Aircraft úspěšný zálet prvního kusu letounu DA50-JP7. Jedná se o výkonnou turbovrtulovou verzi populárního sportovního letounu Diamond DA50, jež má konkurovat strojům, jako je třeba Cirrus páté generace.

Firma plánuje stroj vyrábět ve dvou verzích-Standard a Tundra. První varianta je zaměřená na výkon, má sloužit k středně dlouhým letům a k výcviku. Naopak „Tundra“ je úprava pro nezpevněné dráhy, toho je dosaženo instalací větších pneumatik a zesílením podvozku. K pohonu byl vybrán ukrajinský motor AI-450S firmy Motor Sich, který s maximálním výkonem 465 koní dělá z letounu, podle slov zalétávacího pilota, „docela dobrou raketu“. Maximální rychlost je stanovena na 200 knotů, cestovní rychlost by se měla pohybovat přes 175 knotů. Přesto ušetří turbovrtulová verze oproti té standardní okolo 20% pohonných hmot.

Foto Diamond Aircraft

Výbava zůstala stejná jako u pístové varianty, kromě moderního „glasscockpitu“ je k dispozici třeba autopilot. Luxusní kabina pojme v různých verzích od čtyř do sedmi pasažérů. Vývojáři doufají v certifikaci do konce příštího roku, na trhu by se měl turbovrtulový Magnum ukázat počátkem roku 2017.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář