FOTO: Den ve vzduchu 2015

02.05.2015 1 příspěvek

Rok se s rokem sešel, přilétlo ptactvo z jihu a rychle se naplnil kalendář leteckých akcí. Sezóna spotterova začala, alespoň v mém případě, tradiční cestou na letiště do Plas.

FOTO: Den ve vzduchu 2015
FOTO: Den ve vzduchu 2015 (Zdroj: Aeroweb.cz)

Letecký „Den ve vzduchu“ na letišti místního aeroklubu proběhl o minulém víkendu, 25. a 26. dubna. Vedle například známého akrobatického větroně Lo-100, řízeného panem Milošem Ramertem, tří Bückerů 131 Bavarian Buecker Formation, vystoupení pana Martina Šonky, manželů Bezděkových s krásným čerstvě dovezeným strojem Beech C-45H, dvojitého vystoupení Gripenu, akrobacie na padácích a dalších čísel to byl hlavně nový program skupiny Flying Bulls – poprvé totiž vystupovali v trojici s novými letadly XtremeAir XA-42.

Všichni fanoušci této akrobatické skupiny určitě zaznamenali zásadní změny nejen v technice, ale hlavně v „osobách a obsazení“ a v předváděném programu. Hovořil jsem o tom s manažerem skupiny, panem Martinem Nepovímem, a dozvěděl jsem se, že generační výměna techniky i posádek byla, podle názoru a přání generálního sponzora a zároveň majitele strojů, dlouho dopředu plánovaná. Svoji roli ovšem také sehrála událost v Indii.

Řekněme si tedy, kdo sedí za řídicími pákami kompozitových brusů: Team leaderem je pan Stanislav Čejka, mimochodem pilot Gripenu. Na levém křídle létá pan Jan Rudzinskyj, kterého můžeme vídat také jako pilota červeného dvojplošníku CASA 1-131E imatrikulace D-EELE (to jsme na obloze také viděli, ovšem pilotované panem Červenkou). Pravé křídlo zůstalo jako jediné beze změny, na této pozici létá pan Miroslav Krejčí. Čtvrtá pozice „slot“ zůstala po dřívějším odchodu pana Jiřího Vepřeka zatím neobsazená, ale i zde je naděje na změnu. Program je také úplně nový a srdce, vytvořené kouřovou stopou všech tří strojů, vyvolalo nadšení a potlesk.

Velmi příjemné bylo vystoupení Dusty Display Teamu s letouny Z-37 Čmelák v barvách populárního kresleného filmu Letadla.

Zmínit musím vystoupení skupiny Pterodactyl Flight, jejichž program není nikdy stejný a vždy přinese nějaké překvapení. Prvoválečná letecká bitva, tentokrát s letadly Fokker E-III a Morane-Saulnier MS-185, úspěšný útok na muniční automobil, napadení letiště, při kterém je zničeno na zemi stojící letadlo Fokker – to vše jsou střípky velkolepého představení.

Organizátoři provedli proti minulým ročníkům více změn, které ještě zvýšily divácký komfort; vyhlídkové lety, výstava historických vozidel a motocyklů, výstava historické vojenské techniky, Xbox game zóna, dětský koutek, lunapark, pohybové hry a tak dále.

Kalendář je bohatý a sezóna teprve začala. Plasy ale nasadily solidní laťku!

Den ve vzduchu 2015

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

byl jsem tam

02.05.2015 v 18:52 M

A bylo to úžasné. cela akce se povedla. Sice drobet zmatků okolo VIP zony, to ještě je třeba vychytat, ale program byl perfektní. Všechny vystoupení byly dech beroucí, opravdu jsem si to užil! Mohu doporučit. :-)

Odpovědět

Přidat komentář