Pozor! Dráha jihočeského letiště v Plané minimálně do konce roku uzavřena

23.09.2015 7 příspěvků

Pozor! Dráha jihočeského letiště v Plané minimálně do konce roku uzavřena
Pozor! Dráha jihočeského letiště v Plané minimálně do konce roku uzavřena (Zdroj: Aeroweb.cz)

Jihočeské letiště v Plané (LKCS) čeká velká budoucnost. Jeho majitelé, Jihočeský kraj a město České Budějovice, jej od konce roku 2009 průběžně rekonstruují s cílem vybudovat veřejné mezinárodní Letiště České Budějovice, přičemž hotové by mohlo být v létě 2017. Do té doby si však musíme zvyknout na mnohá omezení.


Dočasné uzavření dráhy 09/27 letiště v Plané / Foto obecplana.cz

Nejpalčivější z nich probíhá právě nyní. Vzletová a přistávací dráha (VPD) je kvůli úpravám od 15. září dočasně uzavřena. Letištní letová informační služba (AFIS) je nicméně poskytována i nadále. Projekt rekonstrukce má za sebou již například opravu letištní věže, v současné době probíhá zmiňovaná rekonstrukce VPD a v budoucnu se dočká výstavby odbavovací haly či rozšíření stojánek. V budoucnu by tak letiště mohlo denně odbavit až deset letadel Airbus A320 či Boeing 737, čímž by se jižní Čechy výrazně přiblížily například středomořským destinacím. Než se tak stane, jako cílové či traťové záložní letiště se nabízí nedaleký Hosín (LKHS), případně rakouský Linec (LOWL) vzdálený přibližně 70 kilometrů.

Při financování přestavby bývalého vojenského letiště na regionální mezinárodní letecký přístav se chce Jihočeský kraj spolehnout na pomoc z fondů Evropské unie.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Opět příklad vyhozených peněz

23.09.2015 v 20:49 Pavel

Nechápu jak může někdo dát peníze na takový projekt. Asi budeme mít nejlépe vybavené letiště pro UL v republice....

Odpovědět

Návratnost

24.09.2015 v 8:51 Tom

Také mám pochybnosti o smyslu tohoto projektu. Projekt vybodování moderního letiště je jistě zajímavý. Nicméně to předpokládá, že ho budou využívat cestující. Nejsem si jist, že v jižních čechách je taková poptávka po mezinárodním dopravním letišti, které bude odbavovat denně několik letadel. Zajímalo by mě, kolik dopravních letadel odbaví ročně nedaleký Linz. V ČB to bude v nejlepším případě několik charterových letů během letní sezóny. Investice se už ovšem zpátky nikdy nevrátí a omezení provozu na letišti zůstane (například plot, detekční rámy apod.). To bude v konečném důsledku znamenat znesnadnění provozu místního malého letectví a jeho prodražení, protože náklady na provoz takového letiště nutně vzrostou a provozovatel bude něco chtít zpátky ve formě přistávacích a handlingových poplatků.

Odpovědět

Souhlas

24.09.2015 v 9:35 Alfons

Kdysi mělo obrovske plany letiste Line. Chteli tam vybudovat velke cargo letiste. A dopadlo to spatne. Mohli by nam investori vysvětlit jake spolecnosti tam budou s Airbusy a Boeingy letat, když je nedaleko Linec a kousek dal Praha.

Odpovědět

Re: návratnost

24.09.2015 v 14:37 Michal

Já si myslím, že plány s návratností a dáváním peněz přesně popisuje poslední odstavec článku.

Odpovědět

nenávratnost

25.09.2015 v 10:27 Tomáš

Tak v první řadě je slušné a odpovídající letiště v Linci. Je to kousek z jižních Čech, obdobně jak pro nás ze severních Čech jsou Drážďany, odkud se létá na dovolenou a piloti tam létají i různé praktické výcviky. Co se týká stavby letiště v Budějovicích, tak spíš otázka mezi řádky je ta, kolik se proinvestuje a kolik se u toho nakrade. Budovat obdobně velké letiště v tomto regionu, s určitým počtem obyvatel, kupní silou atd. 70 km od sebe je nesmysl. Jak někdo napsal nahoře. Bude to nakonec super pro ULL. Odbavit tam denně 1800 lidí (dle článku o počtu letadel) je trochu nadstandard :-) Snad zvítězí zdravý rozum.

Odpovědět

Utopie

25.09.2015 v 20:11 Jirka

V kontextu s tím, kolik miliónů se rozkrade či zakope do země by bylo ještě asi dobré vědět, jak kraj pečuje (a podporuje) ostatní letiště v kraji - přece jen pro dopravní obslužnost a pro ty, co na to mají, je asi lepší než se snažit využít zbědovanou silniční infrastrukturu, tak jednoduše doletět co nejblíž místu svého zájmu.

Odpovědět

Bayreuth a Hof

25.09.2015 v 20:15 Jirka

Stačí se podívat jak dopadli sousedi - letiště Bayreuth - vybudovaný terminál a rámy atd... který se nikdy nepoužil. Žádná linka... Letiště Hof - tam linka chvilku létala... Jak tu někdo psal ty ploty a rámy GA a UL létání nezávidím

Odpovědět

Přidat komentář