Pilatus představil novou verzi svého vlajkového modelu PC-12NG

09.12.2015

Pilatus představil novou verzi svého vlajkového modelu PC-12NG
Pilatus představil novou verzi svého vlajkového modelu PC-12NG (Zdroj: Aeroweb.cz)

Švýcarský výrobce Pilatus Aircraft představil svůj nový model letounu PC-12NG pro nadcházející rok. Nová verze se od současného modelu liší hlavně zlepšením aerodynamických vlastností letounu, lepší vrtulí a také přepracovaným interiérem.

Ve snaze zaujmout nové zákazníky se firma rozhodla u svého stěžejního stroje zlepšit hlavně letové výkony a to s co nejmenšími možnými zásahy do konstrukce stroje. Nakonec bylo rozhodnuto přepracovat vrtuli, která je nyní pětilistá namísto původní čtyřlisté. Kompozitové listy vyrobila speciálně pro NG 2016 firma Hartzell. Výrazně byla vylepšena i aerodynamika letounu. Inženýři mysleli i na takové detaily jako třeba zapuštěné kliky dveří, nebo zmenšení a lepší umístění antén. I díky tomu nyní letoun dosahuje cestovní rychlosti 528 km/h oproti původním pěti stům. Zvýšil se i dolet a přibližně o deset procent i stoupavost.


Foto gaoperator.com

Pilatus se ovšem zaměřil i na pohodlí cestujících a tak připravil ve spolupráci s designovým studiem BMW celkem šest nových variant interiéru a dokonce i exteriéru. Pohodlí a estetika však nebude zadarmo. U nově vybavených kusů se navýší cena až o 750 000 dolarů oproti běžně vybaveným strojům, které lze pořídit za něco málo přes čtyři miliony dolarů (99 milionů korun). Piloty pak potěší hlavně modernizovaná avionika s přívětivějším uživatelským rozhraním.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář