NASA má do roku 2018 vyvinout modul pro cestu na Mars, rozhodl Kongres

30.12.2015

NASA má do roku 2018 vyvinout modul pro cestu na Mars, rozhodl Kongres
NASA má do roku 2018 vyvinout modul pro cestu na Mars, rozhodl Kongres (Zdroj: Aeroweb.cz)

Že se ve snaze dostat člověka na Mars začaly věci hýbat tím správným směrem, svědčí rozhodnutí Kongresu o vývoji modulu pro pobyt astronautů během dlouhých misí. NASA přitom na vývoj získala kromě vysokých finančních příspěvků i přísný termín dokončení: rok 2018. Vláda Spojených států se tak snaží motivovat Národní úřad pro letectví a kosmonautiku k dosažení hmatatelného výsledku po dekádách zatím vcelku bezvýsledného vývoje. Ještě před rokem 2020 by se měl modul dostat do vesmíru tak, aby mohl být v průběhu několika let otestován při návratu na Měsíc a následně použit pro cestu na Mars o deset let později.

Na rozdíl od dřívějších plánů však už opravdu nejde jen o sny. Ve snaze přijít co nejrychleji s co nejlepším konceptem zadal Kongres soutěž i firmám Boeing, Lockheed Martin, Orbital ATK a mnohým dalším společnostem. Ty by měly ve spolupráci s NASA představit plánovaný koncept do června 2016. Tlak ze strany vlády (spolu s nemalými finančními prostředky) je podle odborníků ten poslední díl skládanky potřebný k realizaci mise na Mars. Proč se Spojené státy rozhodly z ničeho nic začít realizovat doteď spíše rušené projekty spojené s touto misí Kongres neoznámil. Lze však předpokládat, že jde o odpověď na nemalé úspěchy jak zahraničních vesmírných programů, tak i těch soukromých v čele se Space X Elona Muska.


Jeden z dřívějších konceptů NASA/ Foto NASA

O požadavcích na modul a tudíž i jeho konstrukci se teprve rozhodne, mezi možnými koncepty je například i varianta nafukovací laboratoře. Jisté však je, že NASA bude muset během relativně krátkého období vyřešit problémy, jako například jak dostatečně ochránit astronauty před kosmickým zářením po tak dlouhou dobu.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář