Dornier chce s Diamond Aircraft vyrábět amfibii Seastar

02.02.2016 1 příspěvek

Dornier chce s Diamond Aircraft vyrábět amfibii Seastar
Dornier chce s Diamond Aircraft vyrábět amfibii Seastar (Zdroj: Aeroweb.cz)

V srpnu tomu bude 32 let od prvního vzletu dvoumotorové vrtulové amfibie Seastar německého výrobce Dornier Seawings. Po neuvěřitelných třech dekádách úprav a vývoje nyní výrobce sídlící ve Friedrichshafenu konečně začíná zahajovat produkci stroje. Pomoci mu v tom má rakouská Diamond Aircraft Industries, která by měla kvůli Seastaru otevřít novou linku pro výrobu kompozitového trupu letounu. S výrobou by se tak mělo začít ještě v první polovině tohoto roku.


Seastar ve verzi VIP / Foto dornierseawings.com

Stroj s doletem 1667 km při cestovní rychlosti 333 km/h má zákazníkům nabídnout tři varianty interiéru: VIP pro 7 cestujících a dva členy posádky, Business pro 9 cestujících a verzi Commuter pro celkem 12 pasažérů. K pohonu slouží dva turbovrtulové motory Pratt and Whitney Canada PT6 v tažném/tlačném uspořádání. Za cenu okolo 6 milionů dolarů bude Seastar vybaven moderní avionikou Primus Epic 2.0 amerického výrobce Honeywell v čele s čtyřmi 10“ displeji. 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Dornier

02.02.2016 v 8:45 mikiqex

Asi by se slušelo napsat firmu celým názvem - "Dornier Seaplane Company" (dříve Dornier Seawings AG). Jedná se o spin-off syna zakladatele firmy Dornier Flugzeugwerke, která byla v roce 1996 pohlcena firmou Fairchild Aircrafts a tento "Fairchild Dornier" o 6 let později zkrachoval.

Odpovědět

Přidat komentář