Na palubě Airbusu zřejmě vybuchla bomba, dekomprese vysála cestujícího

04.02.2016

Na palubě Airbusu zřejmě vybuchla bomba, dekomprese vysála cestujícího
Na palubě Airbusu zřejmě vybuchla bomba, dekomprese vysála cestujícího (Zdroj: Aeroweb.cz)

Smrtí cestujícího a velkou dírou v trupu skončil včerejší incident, pravděpodobně pokus o atentát, během něhož v Airbusu A321-100 dubajských aerolinií Daallo došlo krátce po vzletu k explozi provázené prudkou dekompresí.  Při ní byl z letounu vytažen zřejmě již mrtvý pasažér, další tři byli zraněni, z toho jeden těžce. Posádce se pak podařilo s poškozeným strojem vrátit zpět na letišti v somálském Mogadišu, odkud stroj startoval.


Foto AFP

Vše se událo zhruba pět minut po startu, když let D3-159 mířící do Džibutska prostoupával letovou hladinu 100. Podle některých pasažérů se na pravé straně letounu objevil menší výbuch, který způsobil i následný požár v okolních řadách. Letoun měl naštěstí zpoždění, nálož, která byla velmi pravděpodobně časovaná, tak stačila vybouchnout ještě v relativně malé výšce. To velmi pravděpodobně zachránilo život celkem 73 cestujícím a sedmi členům posádky. Hned po přistání se však ukázalo, že 74. cestující chybí. Jeho tělo nakonec bylo nalezeno necelých 40 km od místa startu letounu.

Nehoda je sice teprve na začátku vyšetřování, již teď se ale objevují zprávy, že se k útoku přihlásila somálská islamistická skupina aš-Šabáb. Událost tak opět rozpoutala diskusi o bezpečnosti letišť v tomto regionu.


Video z paluby letounu natočené jedním z cestujících během přiblížení na přistání / Youtube goobjooge

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář