USAF představilo koncept bombardéru pro 21. století

29.02.2016

USAF představilo koncept bombardéru pro 21. století
USAF představilo koncept bombardéru pro 21. století (Zdroj: Aeroweb.cz)

Americké letectvo představilo koncept nové generace strategických bombardérů. Stroj, podle nákresů ne nepodobný letounu B-2 Spirit, by měl podle letectva disponovat technologií stealth a doletem přes 11 tisíc kilometrů s možností nést i termonukleární zbraně. V budoucnu by pak měly mít letouny k dispozici i laserové zbraně.

Letoun označovaný jako B-21 je produktem projektu LRS-B (Long Range Strike Bomber), který na konci minulého roku vypsalo letectvo Spojených států. O zakázku na nový stroj se ucházelo konsorcium Lockheed-Boeing a Northrop Grumman, výrobce právě B-2, který nakonec konkurs vyhrál.


Obrázek USAF

„B-21“ by se měl do služby dostat do roku 2025 tak, aby mohl začít nahrazovat dosluhující strategické bombardéry B-1 a B-2. Ty by měly být podle dosavadních plánů vyřezeny kolem roku 2040, respektive 2058. Co se v této souvislosti hodně probírá, je hlavně cena nového bombardéru. Všechny projekty USAF za několik posledních dekád se totiž výrazně prodražily. Bylo tomu tak i v případě právě sloužících bombardérů, kdy se reálná cena B-2 vyšplhala na více jak dvojnásobek plánované.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář