AKTUALIZOVÁNO: Rusko po čtvrteční nehodě uzemnilo své Su-27

14.06.2016

AKTUALIZOVÁNO: Rusko po čtvrteční nehodě uzemnilo své Su-27
AKTUALIZOVÁNO: Rusko po čtvrteční nehodě uzemnilo své Su-27 (Zdroj: Aeroweb.cz)

 AKTUALIZOVÁNO  Při návratu na domovské letiště nacházející se poblíž Moskvy havaroval ve čtvrtek 9. června Suchoj Su-27 ruského letectva. Letoun dopadnul do zalesněné oblasti poblíž vesnice Muranovo, pilot nehodu nepřežil. Rusko v návaznosti na dosavadní vyšetřování nehody dnes rozhodlo o zákazu letů typu Su-27 v ruském letectvu.

Agentura RIA Novosti s odkazem na ruské Ministerstvo obrany uvedla, že letoun na palubě nenesl žádnou munici, po dopadu na zem tak nezpůsobil větší škody. Tělo pilota bylo nalezeno poblíž letounu, který po dopadu začal hořet.


Trosky Suchoje Su-27 u obce Muranovo severně od Moskvy / Foto Tass.ru

Havarovaný Suchoj Su-27 patřil do akrobatické skupiny známé jako Fighter Knights. Ministerstvo obrany uvedlo, že nehodu s největší pravděpodobností způsobila technická závada na letounu. Z toho důvodu ruské letectvo přikročilo k „uzemnění“ všech letounů Su-27 ve své flotile; v několika variantách jich využívá více než 350 a tvoří tak přibližně polovinu všech stíhacích letounů, uvedl na svých stránkách portál Avweb.com

„Pilot neměl čas se katapultovat“

Pilot před dopadem věnoval maximální úsilí tomu, aby se stroj vyhnul obydlené oblasti. Dopadnul přibližně 1,2 km od nejbližších domů. Neměl však dostatek času na to se katapultovat, uvedlo Ministerstvo obrany.

Akrobatický tým šesti letounů Suchoj Su-27 podle zpravodajské agentury TASS prováděl průlet nad slavností při odhalení pomníku ruským letcům ve městě Ashukino, zpět na základnu se však vrátilo pouze pět letadel. Pilotem havarovaného letounu měl být Major Sergej Jerjomenko. Na místo nehody dorazila komise Ministerstva obrany.

Akrobatický tým Fighter Knights začátkem dubna oslavil 25 let od svého založení, je přitom jediným týmem na světě, který při svých vystoupeních používá stíhací letouny Su-27 známé svou mimořádnou obratností.


Akrobaticky Su-27 Fighter Knight / Foto Tass.ru


Su-27 akrobatického týmu Ruského letectva / Foto Tass.ru

 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář