V Podhořanech dominovali ruští piloti, český titul obhájil Malina

22.08.2016 1 příspěvek

V Podhořanech dominovali ruští piloti, český titul obhájil Malina
V Podhořanech dominovali ruští piloti, český titul obhájil Malina (Zdroj: Aeroweb.cz)

V minulých dnech se na podhořanském letišti odehrál druhý ročník otevřeného Mistrovství České republiky ve vrtulníkovém létání. Soutěže se účastnilo 18 posádek z celkem pěti evropských zemí – Německa, Rakouska, Polska, Běloruska, Ruska a samozřejmě České republiky.

Již od první sobotní disciplíny, vedení fendru, si suverénně počínaly ruské posádky, které bez sebemenších problémů zvládaly trefit bóji do barelu s vodou vždy na první pokus. To některým domácím účastníkům se to nepodařilo ani napopáté. Dojem z opravdu atraktivní disciplíny více jak pěti stům diváků trochu kazil pouze moderátor, který se trochu překvapivě v problematice soutěžního létání spíše neorientoval.

Divácky ještě zajímavější byla disciplína následující – freestyle. Během ní měly posádky za úkol originálním způsobem otevřít tři láhve piva umístěné na stojanu, s nimi v kbelíku poté proletět krátkým slalomem a nádobu nakonec postavit na metr široký podstavec. Kromě náročnosti sestavy se přitom bralo v potaz i hodnocení tříčlenné poroty náhodně vybrané z publika. Zřejmě nejefektnější představení vymyslela jedna z německých posádek, kdy navigátor po celou dobu stál na ližině vně kabiny vrtulníku.

Sobotní program zakončil slalom, na který již značná část diváků chyběla. Disciplína byla totiž kvůli celkovému skluzu programu pro technické problémy posunuta až do večerních hodin.

Celkové vítězství si po celém čtyřdenním programu z Podhořan odvezla ruská dvojice Zhuperin-Burov následovaná taktéž ruskou posádkou Zhuperinová-Rodionov. Těsně za nimi skončila na třetím místě polská dvojice bratrů Szamborských. Velkou zajímavostí byla i účast trojnásobného olympijského vítěze ve skocích na lyžích, Rakušana Thomase Morgensterna, který v mezinárodní konkurenci spolu s navigátorem Stefanem Seerem obsadil páté místo.

V rámci šampionátu České republiky obhájil titul vojenský pilot a záchranář Eduard Malina spolu s Jakubem Horáčkem, v juniorské kategorii pak triumfoval Jaroslav Holub s navigátorem Vladimírem Chejnovským.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Podhořany

19.09.2016 v 22:03 Karel

Mistrovství bylo jistě významnou událostí, ale skutečnost, že na internetu je program na sobotu a neděli, který postrádá jakoukoli aktualizaci je smutná. Po příjezdu na letiště v neděli v cca 14 hod ,kdy má začínat hlavní program se potkám s třemi rodinami. Tátové táhnou svá dítka za ruku a slibují úžasnou podívanou na helikoptéry. Avšak chyba lávky. Organizátoři už balí pásky, poslední stánek mizí v dodávce a na ploše stojí jediná 44. Po té se dozvídáme, že vše proběhlo již v sobotu...... Já zklamání unesu. Účastnil jsem se různých akcí od závodů f1 až po Redbull Air race. Avšak takové lajdáctví jakým je změna programu bez uvedení informací pro další návštěvníky se vidí snad jen v té naší malé zemičce. Je mi líto těch dítek, těch tátů,kteří sem váží dlouhou cestu dle spz aut, kterými sem přijeli. Dál netřeba nic komentovat, stejně bych čtenáře jen unavoval ( pokud to redakce pustí).

Odpovědět

Přidat komentář