Vyšetřování zářijové exploze Falconu 9 uzavřeno, SpaceX v pondělí obnoví lety

04.01.2017

Vyšetřování zářijové exploze Falconu 9 uzavřeno, SpaceX v pondělí obnoví lety
Vyšetřování zářijové exploze Falconu 9 uzavřeno, SpaceX v pondělí obnoví lety (Zdroj: Aeroweb.cz)

 AKTUALIZOVÁNO  Americká soukromá společnost SpaceX vydala v pondělí zprávu o výsledcích vyšetřování exploze rakety Falcon 9 během testovacího zážehu 1. září 2016 před připravovanou misí Amos-6. SpaceX přitom uvedla, že v souvislosti s událostí přijala potřebná opatření a plánuje tak po více než čtyřech měsících obnovit lety do vesmíru.

K nehodě došlo podobně jako při nezdaru mise CRS-7 kvůli kompozitovým nádržím COPV (Composite Overwrapped Pressure Vessel) na plynné hélium umístěným v nádrži na okysličovadlo druhého stupně Falconu 9. Plynné hélium slouží v raketě jako tlačný plyn vyplňující prostor nádrže, z níž je v průběhu letu čerpán její kapalný obsah. Na rozdíl od CRS-7, kdy bylo na vině selhání vzpěry držící nádobu na místě, bylo problémem Amosu-6 převážně užití superpodchlazeného kyslíku. Na rozdíl od většiny raket používajících LOX jako okysličovadlo, není látka v nádrži na bodu varu ale v takzvaném superpodchlazeném stavu, podstatně bližším bodu tání, což vzhledem k její zvýšené hustotě umožňuje nést kyslíku více. V průběhu plnění rakety přitom trochu kyslíku zamrzlo mezi kovovou a kompozitovou částí obalu nádoby na hélium, což při jejím následném tlakování vedlo ke zvýšenému namáhání konstrukce nádoby. To vyústilo v její kolaps. Energie uvolněná při mechanické destrukci přitom v prostředí obklopeném kapalným kyslíkem stačila ke vznícení samotné nádoby a následně výbuchu celého druhého stupně.


Záběry ze zářijové exploze Falconu 9 s Amosem-6 / Zdroj USLaunchReport

Na základě poznatků z události se SpaceX rozhodla pozměnit konfiguraci tlakových nádob s héliem tak, aby již na jejich povrchu nedocházelo k zamrzání kyslíku. Zároveň chce upravit výrobní proces nádrží s cílem omezit vsakování superpodchlazeného kyslíku do kompozitového těla.

První let po zářijovém nezdaru je naplánován na toto pondělí 9. ledna v rámci mise IRIDIUM NEXT 1-10, během které Falcon 9 v1.2 FT vynese deset komunikačních satelitů na nízkou oběžnou dráhu Země. Zároveň se SpaceX pokusí o další přistání prvního stupně na autonomní ponton umístěný na moři.

Celý start a pokus o přistání bude i s komentářem možno sledovat živě v pondělí od 19:00 SEČ na Youtube kanálu SpaceX

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář