Kompozitový následník AN-2 už létá a k vidění bude na MAKS 2017

13.07.2017

Kompozitový následník AN-2 už létá a k vidění bude na MAKS 2017
Kompozitový následník AN-2 už létá a k vidění bude na MAKS 2017 (Zdroj: Aeroweb.cz)

Kompozitový dvouplošník TVS-2DTS, který vychází z konceptu známého stroje Antonov AN-2, odstartoval v pondělí na letišti Jelcovka v Novosibirsku ke svému prvnímu letu. Včera o tom informoval výrobce letounu Siberian Aeronautical Research Institute (SibNIA).

Podle zveřejněné zprávy byl 20minutový zkušební let, během kterého byl velitelem stroje přímo ředitel společnosti SibNIA V. E. Barsuk, hodnocen jako úspěšný. Letu prvního prototypu předcházely statické zkoušky trupu, křídel a řada dalších pozemních testů. Na základě těchto zkoušek byla dle serveru Russian Aviation Insider oproti původnímu návrhu ještě zesílena konstrukce draku letounu.


Foto SibNIA

TVS-2DTS má oproti klasickému AN-2 výrazně odlišné křídlo. Svou koncepcí navazuje na letoun TVS-2DT, jehož hlavním zamýšleným účelem bylo testování nových postupů, technologií a konstrukčních celků s cílem vytvořit konkurenceschopný výkonný letoun stojící na základech svého legendární předchůdce. S TVS-2DTS by tak mělo být možné létat rychlostí 300 km/h a dolet by měl být díky přídavným nádržím zabudovaným v kompozitových křídel až 2 000 km.

Po AN-2-100, o kterém jsme na Aerowebu psali v dubnu, tak létá další typ letounu, navazující na známou Andulu. Varianta TVS-2DTS už má však především vzhledem k úplně jiným křídlům, než na jaké jsme u AN-2 zvyklí, přeci jen výrazněji odlišnou vizáž. SibNIA by dle Russian Aviation Insideru měla před zahájením sériové výroby postavit celkem pět prototypů. Server Sputnik International dále uvádí, že očekávaná rychlost výroby v jejím počátku je zhruba 20 letounů za rok, přičemž cena by se měla u prvních strojů pohybovat kolem 1,5 milionu amerických dolarů (cca 34 milionů korun) a následně klesat.


Foto Russian Aviation Insider

Letoun TVS-2DTS si veřejnost bude moci prohlédnout na leteckém veletrhu MAKS 2017 pořádané 18. až 23. července na Žukovského letišti v Moskvě.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář