České vojenské letectví sbírá v zahraničí úspěchy

20.07.2017

České vojenské letectví sbírá v zahraničí úspěchy
České vojenské letectví sbírá v zahraničí úspěchy (Zdroj: Aeroweb.cz)

Letošní rok je pro Vzdušné síly Armády České republiky zatím velmi úspěšným, alespoň co do zisku celé řady mezinárodních ocenění. Slova chvály přitom zvláště pro piloty 21. zTL putují již nejen z leteckých cvičení, ale i významných leteckých show. 

Nejúspěšnějším reprezentantem našeho vojenského letectví je přitom display team 211. tl v čele s novým display pilotem, kterým bude po další dva roky kapitán Ivo Kardoš. Jeho představení i přes nutné úpravy kvůli nepřízni počasí o uplynulém víkendu získalo cenu za nejlepší zahraniční vystoupení v rámci Royal International Air Tattoo v anglickém Fairfordu. Jako nejlépe povedené porota vystoupení vybrala v takřka celosvětové konkurenci bezmála dvou set letounů. Pro kapitána Kardoše však ocenění není prvním, jen o týden dříve získal ten samý tým cenu za nejhezčí ukázku v kategorii letounů i na show v anglickém Yeoviltonu.

Úspěch však čeští piloti nesklízí jen za své letecké umění, již v červnu získal speciální marking Gripenu s názvem Wildcat druhé místo v soutěži Best Painted Aircraft Tiger Trophy v rámci letošního Nato Tiger Meetu ve francouzském Landivisiau. Motiv modelky Simony Krainové, převtělené do tygra, byl přitom vůbec poprvé doplněn i o jednoduchou kamufláž trupu, což bylo dosud vzhledem k pouhému pronájmu strojů nemožné. Mezi velmi populární se zvláště ve Velké Británii řadila i druhá z čáslavských letek, 212 tl a to zvláště díky nové kamufláží jednoho ze strojů L-159 připomínající Spitfire hridiny Bitvy o Británii, generálporučíka Františka Peřiny. 


JAS 39C Vzdušných sil AČR za doprovodu Rafalu francouzské EC 3/30 / Foto LtCol Uli Metternich

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář