Chotěboř hostí ME akrobatů, plachtaři triumfovali v Moravské Třebové

07.08.2017

Chotěboř hostí ME akrobatů, plachtaři triumfovali v Moravské Třebové
Chotěboř hostí ME akrobatů, plachtaři triumfovali v Moravské Třebové (Zdroj: Aeroweb.cz)

Na letišti v Chotěboři začalo o tomto víkendu desáté Mistrovství Evropy kategorie Advanced v motorové letecké akrobacii. Soutěže se účastní celkem 47 pilotů ze 14 zemí Evropy, spolu s nimi samozřejmě i čtveřice reprezentantů České republiky ve složení Adam Ondrejka, Jaromír Čihák, Miloslav Černý a Petr Kouřil.

První den, 5. srpna, byl věnován slavnostnímu zahájení, počínaje nedělí se však až do soboty soutěží, přičemž poslední den, neděle 13. srpna, bude opět určen pro slavnostní ukončení mistrovství spolu s vyhlášením vítězů. Kromě pečlivě připraveného zázemí pro všechny reprezentanty je na letišti myšleno i na diváky, pro které jsou na ploše vymezené divácké boxy.

Český plachtařský triumf

V uplynulých dvou týdnech pak hostilo letiště v Moravské Třebové poněkud rozdílné Mistrovství Evropy – 19. FAI EGC klubové, standardní a 20m třídy. Závod se potýkal hlavně s výraznou nepřízní počasí, která zapříčinila, že se v proběhu prakticky celého prvního týdne neletělo. V týdnu následujícím se však již podařilo odletět celkem šest platných disciplín, ze kterých pro nás nejšťastněji vyšli reprezentanti ve třídě Standard. V ní totiž celkově triumfoval Pavel Loužecký s Miloslavem Cinkem hned za ním na druhém místě. Na stupně vítězů je doprovodil ještě Belgičan Jeoren Jennen.


Miloslav Cink a Pavel Loužecký na stupních vítězů / Foto egc2017 (klikněte pro zvětšení)

V klubové třídě se náš nejlepší zástupce, Tomáš Suchánek, umístil na pátém místě, Michal Lesinger pak na místě dvanáctém. Mistry Evropy se v této kategorii stali Holanďan Tim Kuijpers, Slovinec Boris Zorz a Fabian Peitz z Německa na místě třetím. V kategorii dvousedadlovek se bohužel obě naše posádky, Rendla-Rendla a Horák-Kusbach umístily na předposledním, respektive posledním místem. Titul pak získala dvojice reprezentantů Polska, Matkowski spolu s plachtařskou legendou Sebastianem Kawou, s poměrně výrazným odstupem se pak umístili Britové Jones-Coppin se Švýcary Cronjaegerem a Heidemeyerem na místě třetím. 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář