Databáze letišť a letecké mapy v roce 2018

28.01.2018 2 příspěvky

Co nového přinese Databáze letišť pro rok 2018? Jakých změn se dočkáme v leteckých mapách? A jak to vypadá s mobilní aplikací pro Android?

Databáze letišť a letecké mapy v roce 2018
Databáze letišť a letecké mapy v roce 2018 (Zdroj: Aeroweb.cz)

Nové frekvence, nová letiště, nové prostory

AKTUALIZOVÁNO 28. 1. V roce 2018 by již konečně měly být dokončeny významné změny komunikačních frekvencí v České republice a tak nové vydání Databáze letišť 2018 a leteckých map bude již obsahovat všechny nové komunikační frekvence/kanály přehledně uvedené u každého letiště (bez hvězdiček a odkazů na změny v průběhu roku).

Na Slovensku v roce 2018 nastane naopak podobná situace jako byla v České republice v roce 2017 - v průběhu roku se budou postupně měnit jednotlivé komunikační frekvence na komunikační kanály s šíří rozestupu 8,33 kHz, a tak Databáze letišť 2018 a letecké mapy budou obsahovat u každého letiště komunikační frekvenci, která bude platná v době hlavní sezóny (jaro/léto/podzim 2018) a frekvence/kanály, které se budou měnit (budou platné před a po sezóně), budou uvedeny vždy v poznámce s hvězdičkou. Tak aby vám Databáze letišť a naše letecké mapy mohly sloužit po celý rok 2018 až do jara 2019.

Pro nadcházející sezónu máme připraveno zveřejnění pár zbrusu nových letišť. Kromě velkého množství místních změn, týkajících se jednotlivých letišť a vzdušného prostoru, bude nová Databáze letišť 2018 a letecké mapy obsahovat také v České republice i na Slovensku zcela nový druh vzdušného prostoru, o kterém se již delší dobu mluví, ale jeho zavedení nastává až nyní. Jedná se o prostory RMZ (Radio mandatory zone) - zóny s povinným vybavením letadla radiostanicí a s povinností být na spojení s odpovídajícím stanovištěm AFIS/PREVADZKA.

V České republice bude testovací provoz RMZ probíhat na letišti Hradec Králové a v jeho okolí. Zatím je aktivace RMZ LKHK plánována jen na pár hodin denně a pouze tři dny v týdnu. Podle dostupných informací by dokonce na začátku sezóny měla být platnost RMZ pozastavena prostřednictvím zprávy NOTAM, jelikož nejsou ještě zcela doladěny provozní postupy pro lety v RMZ. Na Slovensku je RMZ vyhlášeno na letišti Jasná a v jeho okolí. Všechny aktuálně dostupné informace o RMZ najdete v sekci GEN vaší nové Databáze letišť 2018 a v našich leteckých mapách.

Ukázka prostoru RMZ v Databázi letišť 2018Ukázka RMZ prostoru letiště LKHK

Součástí Databáze letišť 2018 bude také nová aktuální letecká mapa ICAO 1 : 500 000 CŘ od LIS ŘLP ČR, kterou v rámci programu bezpečného létání pro GA společnost ŘLP ČR prostřednictvím Databáze letišť distribuuje. Účinnost mapy bude 29. března 2018, stejně jako nové Databáze letišť 2018. Samozřejmě najdete u Databáze letišť 2018 přiložené také naše letecké mapy VFR: Leteckou navigační mapu VFR 1 : 500 000 CZ+SK + Leteckou plánovací mapu VFR 1 : 1 000 000 CZ+SK (mapa spodního vzdušného prostoru).

Dle edičního plánu by letošní 21. vydání vaší Databáze letišť 2018 mělo vyjít 23. března 2018. Již nyní si ji můžete předplatit prostřednictvím našeho výhodného předplatného na www.aerobaze.cz/predplatne (uzávěrka předplatného je až do konce února). S předplatným výrazně ušetříte jak na ceně výtisku, tak na poštovném a balném, nemluvě o tom, že dostanete Databázi letišť jako první - přímo z tiskárny! Tak naše předplatné vyzkoušejte - je nezávazné a pohodlné! O nic se nemusíte starat, stačí se zaregistrovat a uhradit cenu publikace bankovním převodem.

V rámci naší dlouhodobé spolupráce s Leteckou amatérskou asociací ČR budou mít KLASICKOU Databázi letišť 2018 zajištěnu všichni členové Svazu UL LAA ČR. Databázi letišť 2018 včetně našich leteckých map VFR a letecké mapy ICAO od ŘLP ČR bude distribuovat přímo LAA ČR všem členům svazu, kteří včas uhradí své členské a svazové příspěvky (ze svazového příspěvku je také Databáze letišť pro ně hrazena). Nemusí se o nic starat a novou Databázi letišť dostanou přímo do své schránky. Zájemci o verzi PROFI si ji mohou výhodně doobjednat v rámci našeho předplatného (PROFI verze jsou samostatné listy formátu A5 obsahující podrobné informace o všech letištích včetně příletové mapky a plánku letiště - vždy každé letiště na samostatném volném listu děrovaném pro zavěšení do pořadače či nákoleníku). Výhodnou nabídku předplatného (3. varianta) najdou na www.aerobaze.cz/predplatne.

Nová mobilní aplikace bude také pro Android

Mám také dobrou zprávu pro majitele tabletů a chytrých telefonů. Intenzivně pracujeme na zcela nové verzi naší mobilní aplikace. V první fázi bude nově zpracována aplikace pro operační systém iOS od Apple a jakmile bude odladěna, bude zpracována také aplikace pro operační systém Android. Doufám, že se nám podaří odladit iOS verzi v průběhu jara a do začátku sezóny (květen/červen) bude snad k dispozici na AppStore. Android verze by snad mohla být k dispozici do prázdnin nebo v průběhu prázdnin. Aplikaci pro nás vyvíjí zcela nový tým programátorů, kteří mají i nějaké letecké zkušenosti, tak pevně věřím, že bude nová apka nejen nadupaná podrobnými daty z Databáze letišť, ale také novými funkcemi a vychytávkami.

Připravili jsme například nový komunikační protokol pro aktualizace dat v apce obsahující inkrementální aktualizace, a tak i stahování aktualizací bude podstatně pohodlnější a rychlejší. Podstatného vylepšení se dočká celé uživatelské prostředí apky. Máme navrženo nové intuitivní uspořádání ovladacích prvků aplikace, tak aby si pilot při ovládání apky nestínil rukou zobrazení mapy. Ovladací prvky jsme přesunuli na spodní a pravý okraj obrazovky (při nastavení pro leváky na levý okraj) a informační zprávy na horní okraj obrazovky.

Zobrazování leteckých map a letišť bude mnohem propracovanější. Pilot si například bude moci vybrat jaké měřítko letecké mapy preferuje a zafixovat si jej, nebo zvolit automatickou změnu měřítka podle úrovně zvětšení (zoomu). Úplnou novinkou by měla být plnohodnotná navigace, ve které bude možné nejen naplánovat trasu s více otočnými body, ale také naplánované trasy si uložit, exportovat, sdílet. Zároveň bude možné ukládat a sdílet proletěné trasy. Pracujeme i na zjednodušení licencování, kdy licence nebude vázaná na sériové číslo, ale na email pilota a bude možné ji jednodušeji prodlužovat. V apce najdete mnoho dalších vylepšení a novinek.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Android

27.01.2018 v 21:04 Ivo

V komentářích k příspěvku "Databáze letišť ČR a SR pro tablety a telefony Apple" z 29.5.2013 si mnoho čtenářů postesklo že aplikace není vyvinuta pro Android. Po téměř 5-ti létech si myslím, že to bude bohužel stejné.

Odpovědět

DL pro iPad

07.03.2018 v 22:01 Radim

Je to dobrá aplikace, ale spíše jako elektronická Databáze letišť. Jako navigace může sloužit spíše nouzově, protože obsahuje pouze funkci "go to", více otočných bodů nelze nastavit a za letu v turbulenci zadat další otočňák je mnohdy obtížné, protože zároveň s tím se rozhodí měřítko mapy, které je třeba znovu upravit. Další problém je, že nelze z App Store stáhnout a nainstalovat mapy "Zoom level 13 a 14". Zkoušel jsem to tak 50x a pokaždé neúspěšně - aplikace během stahování padá. Tento problém je známý, dokonce je v aplikaci v záložce "Stahování" napsáno, že pokud se takto děje, má se stahování těchto map vynechat a "...na nápravě pracujeme...", tak snad bude nová verze více user friendly...

V každém případě si DL pro iPad znovu pořídím, protože přehled o letištích i prostorech ČR/SR je přehledný a hlavně aktuální.

Odpovědět

Přidat komentář